Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropa združena v molitvi za žrtve potresa

Za vas piše:
M. M.
Objava: 10. 02. 2023 / 07:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.02.2023 / 07:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropa združena v molitvi za žrtve potresa
Porušena stolnica Marijinega oznanjenja v Iskenderunu. FOTO: Asia News

Evropa združena v molitvi za žrtve potresa

Medtem ko se v Turčiji in Siriji nadaljuje reševanje in iskanje morebitnih preživelih po močnem potresu, ki je državi prizadel v začetku tedna, se na žrtve spominjajo tudi udeleženci celinskega zasedanja sinode, ki poteka v Pragi med 5. in 12. februarjem.

Udeleženci sinode so ob tem sprejeli posebno izjavo, v kateri poudarjajo, da Cerkve v Evropi izražajo svojo bližino prebivalcem južne Turčije in severne Sirije.

Rane, ki jih je potres še poglobil

Kot so zapisali, jih je veliko število smrtnih žrtev, ki še vedno narašča, uničenje in trpljenje tolikih ljudi prizadelo in se globoko dotaknilo njihovih src. »Gre za globoko rano, ki se v Siriji pridružuje še vojni, ki že 12 let besni na njenem ozemlju.

Blizu smo občestvu Vikariata Iskenderun, kateri se je pred očmi zrušila stolnica, k sreči brez cene človeških življenj. Naše misli so namenjene Vikariatu v Anatoliji, ki doživlja težko situacijo uničenja. Oziramo se v Aleppo, mesto, ki je bilo mučeno v vojni v Siriji in sedaj doživlja še dodatno mučeništvo.«

Celinsko zasedanje sinode v Pragi. FOTO: Osebni arhiv Anje Kastelic

Krajevne Cerkve so svetel zgled pomoči

V mislih in hvaležnosti so z vsemi, ki v teh zelo težkih razmerah ob zimskih temperaturah prinašajo pomoč. »Naše Karitas se trudijo v soočanju z izrednimi razmerami, ko skrbi za ranjene, tolaži tiste, ki so izgubili družinske člane in išče zavetje za tiste, ki ga nimajo več. Krajevne Cerkve že nudijo vsakovrstno pomoč in sprejemanja ter so tako svetel zgled, ki ga opazujemo z občudovanjem.«

Molitev in nadaljnja pomoč

»Z veliko naklonjenostjo so Cerkve v Evropi blizu prebivalcem, ki jih je prizadel potres, tako da obnavljamo svojo molitev in že sedaj napovedujemo vsakovrstno pomoč za soočanje s temi izrednimi razmerami,« so še zapisali v izjavi, ki so jo objavili tudi na spletni strani SŠK.



Nalaganje
Nazaj na vrh