Zapri
Iskanje

Evropska škofovska komisija obžaluje bruseljsko zavrnitev »Enega izmed nas«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 06. 2014 / 09:01
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Evropska škofovska komisija obžaluje bruseljsko zavrnitev »Enega izmed nas«

Evropska škofovska komisija obžaluje bruseljsko zavrnitev »Enega izmed nas«
Pobuda z 1,7 milijona zbranimi podpisi po vsej Evropi »bistven korak v participatorni demokraciji«.
Potem ko je Evropska komisija zavrnila pobudo »Eden izmed nas« za zaščito človeških zarodkov, ki jo je s podpisi podprlo več kot 1,7 milijona državljanov Evropske zveze, je Komisija evropskih škofovskih konference pri Evropski zvezi (ComECE) minuli konec tedna v izjavi za javnost izrazila svoje globoko obžalovanje. Evropska komisija je 28. maja odločila, da ne bo vložila zakonodajnega predloga v odgovor na omenjeno državljansko pobudo.Cilj pobude »Eden izmed nas« je bil prepoved in prenehanje financiranja dejavnosti, ki predvidevajo uničenje človeških zarodkov, predvsem na področju raziskav, razvojne pomoči in javnega zdravja, s sredstvi Evropske zveze.

Evropski škofje v svoji izjavi poudarjajo, da pobuda, ki je uspela zbrati podpise 1,7 milijona evropskih državljanov, predstavlja »bistven korak v participatorni demokraciji«. Pobuda je pozornost komisije usmerila k bistvenemu vprašanju, namreč financiranju dejavnosti, ki predvidevajo uničenje človeških zarodkov, z evropskimi sredstvi. Pobuda je Evropsko komisijo skušala spodbuditi k dejavnemu odzivu in k prepovedi tovrstnega financiranja. Evropski škofje so prepričani, »da je takšno financiranje povsem nesprejemljivo«. Komisija škofovskih konferenc svoj »ne« utemeljuje »na etičnih, pravnih, znanstvenih in tudi gospodarskih argumentih«.

Kritiko so pri ComECE izrekli tudi argumentu Evropske komisije, ki naj bi pobudo zavrnila, ker je bil trenutni zakonodajni okvir za znanstvene raziskave »šele pred kratkim sprejet v demokratičnem postopku«, kar naj bi se nanašalo na glasovanje v Evropskem parlamentu.

»To bi lahko pripeljalo do zmotnega zaključka, da obstaja spor med reprezentativnimi demokratičnimi orodji in novim participatornim orodjem, ki ga predstavlja pobuda »Eden izmed nas«. Odločitev Evropske komisije bi lahko povzročila oslabitev tega posebnega orodja evropske državljanske pobude, ki je predvideno v Lizbonski pogodbi in ki naj bi zapolnilo vrzel med zakonodajalci v Evropski zvezi in državljani, ki jih zastopajo«, so zapisali evropski škofje.

Pri ComECE pa pozdravljajo pripravljenost Evropske komisije, da se znova obrne na Evropsko skupino za etiko, kar bi lahko privedlo do druge obravnave »pri tem temeljnem vprašanju«. Nikakor pa ne sme odločitev komisije »kristjanom in celotni civilni družbi odvzeti poguma, da bi tako na narodni ravni kot tudi na ravni Evropske zveze še naprej zagovarjali vrednote, ki jih predstavlja omenjena pobuda«.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
19,90€ Poglej izdelek: Za Cerkev služenja in uboštva
Nalaganje
Nazaj na vrh