Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropska varuhinja za človekove pravice odločila o Zverovi zahtevi

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 01. 2024 / 05:41
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2024 / 06:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropska varuhinja za človekove pravice odločila o Zverovi zahtevi
Dr. Milan Zver: »Še je nekaj poštenja in spoštovanja evropske zakonodaje. Zanimivo bo, 29. januar 2024 je blizu.« FOTO: FB Milan Zver

Evropska varuhinja za človekove pravice odločila o Zverovi zahtevi

Evropski poslanec dr. Milan Zver (SDS/ELS) je včeraj od evropske varuhinje za človekove pravice Emily O'Reilly prejel dopis, v katerem je jasno navedeno, da mora Evropska komisija najpozneje do ponedeljka, 29. januarja 2024, odgovoriti na poslančevo zahtevo po objavi vseh internih dokumentov spornega obiska komisarke Vere Jourove v Sloveniji.

»Gre za precendenčno veliko etapno zmago v borbi za transparentnost Evropske komisije. Da je stanje za komisarko Jourovo resno, priča tudi hitrost odgovora in reakcije Emily O'Reilly,« je na družbenem omrežju zadovoljno zapisal evropski poslanec dr. Milan Zver.

Morebitno vplivanje na odločitev US

Kot izhaja iz prejetega dopisa varuhinje, se je njen urad dodatno zavezal, da bo pregledal vse interne dokumente Evropske komisije, ki padejo v okvir zdaj že razvpitega obiska Vere Jourove v Sloveniji in njenega morebitnega vplivanja na odločitev slovenskega Ustavnega sodišča glede novele Zakona o RTV Slovenija.

Saga o netransparentnosti

»Jourova in krog okoli nje sta se več kot očitno zakalkulirala pri tej sagi o netransparentnosti in predstavi dvojnih meril. Verjamem, da je zadrega v komisarkinem kabinetu precejšnja,« je komentiral poslanec dr. Zver.

»Še je nekaj poštenja in spoštovanja evropske zakonodaje«

Hkrati se je tudi zahvalil ombudsmanki Emily O'Reilly za njeno hitro reakcijo na njegovo pritožbo zoper podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo. »Še je nekaj poštenja in spoštovanja evropske zakonodaje. Zanimivo bo, 29. januar 2024 je blizu,« je še pripisal dr. Milan Zver. Njegova celotna pritožba je TUKAJ.

Ni samoumevno

Nekaj odzivov. »Transparentnost … si je treba vsakič znova izboriti, še posebej, ko stvari prikrivajo 'naši',« je zapisal Sebastjan Jeretič. Uporabnik brutusReloaded na Twitterju: »Hvala, Milan Zver! Za pogum, vztrajnost in pokončno držo! Ni samoumevno.«

Devet mesecev izmikanj, zavlačevanj in izmišljanja

Zver se je sicer na evropsko varuhinjo človekovih pravic obrnil pred mesecem dni, ker Evropska komisija »po 9 mesecih izmikanj, zavlačevanj in izmišljanja še vedno ne zagotavlja dostopa do dokumentov, povezanih z misijo podpredsednice Vere Jourove v Sloveniji marca 2023«.

Da komisarka ne bi odgovarjala za svoja dejanja

Po Zverovem prepričanju »obstaja resna skrb, da poskuša Komisija namerno odložiti objavo teh dokumentov do konca mandata podpredsednice Jourove«, ki sicer v Evropski komisiji pokriva prav področje transparentnosti, »da komisarka ne bi odgovarjala za svoja dejanja«.

Zverove zahteve

Zato je Milan Zver od ombudsmanke zahteval, naj Evropski komisiji naloži, naj objavi celotno poročilo o misiji v Sloveniji, vključno z vsemi drugimi internimi dokumenti, ki jih je zahteval, in vključno z opomnikom, ki so ga za obisk Slovenije pripravili v kabinetu komisarke.

Sprejem ukrepov za izboljšanje preglednosti in transparentnosti

Zver je zahteval še, naj varuhinja ugotovi, da je Evropska komisija zlorabila svoja pooblastila z zavlačevanjem z odgovorom na njegovo zahtevo, in naj Evropski komisiji priporoči, naj sprejme ukrepe za izboljšanje preglednosti in transparentnosti pri komunikaciji z javnostmi.

Nalaganje
Nazaj na vrh