Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropske škofovske konference kritično o ‘ekscesih liberalizma’

Objava: 03. 10. 2012 / 07:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropske škofovske konference kritično o ‘ekscesih liberalizma’

Evropski škofje so zasedali v švicarskem St. Gallnu; v njihovi sklepni izjavi so temelji Evrope označeni kot ‘prepletanje obeh kril, vere in razuma’.

Skrb za prihodnost Evrope, še posebej projekta evropskega združevanja in potrebe po novi evangelizaciji, je bila osrednja tema plenarnega zasedanja predsednikov Evropskih škofovskih konferenc, ki se je minulo nedeljo zaključilo v švicarskem St. Gallnu. V sklepni izjavi, objavljeni minuli ponedeljek, so škofje med drugim kritično ocenili vse težje posledice finančno gospodarskega ‘počni, kar se ti zdi’, ‘etičnega libertarianizma’, predvsem pa naraščajočo nestrpnost do kristjanov v Evropi. Štiridnevnega posveta Sveta Evropskih škofovskih konferenc pod vodstvom njegovega predsednika, kardinala Petra Erda, se je udeležil tudi celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek.

V sklepni izjavi, ki jo je predstavilo tajništvo Sveta Evropskih škofovskih konferenc v St. Gallnu, so temelji Evrope označeni kot ‘prepletanje obeh kril, vere in razuma’. “Obe krili pripadata človeku in njegovi zgodovini, predstavljata temelje naše civilizacije”, menijo škofje. Cerkev ‘pričuje o resnici vere’ in se udeležuje ‘kulturne in družbene razprave na podlagi lastne dediščine znanja in kulture’, v čemer vidi ‘izraz resničnega razuma’. S tem je povezana namera, da ponovno oživimo ‘naravne temelje družbe, kot sta denimo družina ali pa sožitje različnih kulturnih in verskih izročil’.

Vsekakor tudi v Evropi glas kristjanov ‘številnim ljudem vzbuja občutke nelagodja in ga zato označujejo kot nestrpnega ali nazadnjaškega’, so potožili škofje. “V resnici pa v njihovem glasu občutijo nevarnost, ker se kristjani izražajo svobodno, ne da bi pri tem upoštevali interese kogar koli, in ker se ne pustijo zatirati ali izsiljevati. Oslabiti človeka in družbo ni v blagor ljudem, pač pa je to zgolj v interesu posameznika.”

Svet Evropskih škofovskih konferenc je izrazil željo po ‘resničnem spoštovanju in odprtosti za dialog brez predsodkov in vzvišenosti’ v Evropi: “Kristjani čutijo svojo odgovornost kot državljani in razpolagajo z dediščino resnic, ki so v toku zgodovine v zadnjih dva tisoč letih služile v dobro civilizacije. Naša naloga nas obvezuje, da smo modri pastirji svojim skupnostim, ki so v današnjem času kot kvas in kot luč, skozi katero sije Kristusova svetloba v blagor vsega človeštva.”

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/CD563C6D471618D8C1257A8B002E58C6?OpenDocument

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh