Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropske vlade ignorirajo napade na kristjane

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 06. 2014 / 06:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropske vlade ignorirajo napade na kristjane

»Evropa ne bo preživela, če bomo izničili njene krščanske korenine, saj te predstavljajo njeno dušo.«

Evropskim vladam in politikom ne uspe ustrezno obravnavati tematike vse pogostejših napadov na kristjane, je pred dnevi v nagovoru med romanjem v Švici izjavil nadškof Georg Gänswein.



»Maloštevilni predstavniki držav članic OVSE poročajo o primerih, naperjenih proti kristjanom, znotraj meja svojih držav, medtem ko primere diskriminacije drugih družbenih skupin redno prijavljajo«, je pojasnil prefekt papeške hiše med obiskom v opatiji Einsiedeln. Romanje v benediktinsko opatijo je pripravila švicarska podružnica mednarodne katoliške človekoljubne organizacije Cerkev v stiski. Po nagovoru romarjem je nadškof Gänswein skupaj z opatom Urbanom Federerjem in škofom Petrom Henricijem, upokojenim pomožnim škofom škofije Chur, obhajal slovesno bogoslužje.

Nadškof je v nagovoru še dejal, kako je iz poročila OVSE razvidno, da so kristjani »pogosto tarče zločinov zaradi nestrpnosti«, ob tem pa dodal, kako poročilo Opazovalnice proti nestrpnosti in verski diskriminaciji v Evropi iz leta 2012 navaja 285 prijavljenih zločinov proti veri na Švedskem, izmed katerih jih je kar 250 usmerjenih proti kristjanom.

Nadškof je omenil še vandalska dejanja proti krščanskim cerkvam in simbolom v Italiji, Nemčiji, Avstriji in na Madžarskem, ter diskriminacijo na delovnem mestu v Veliki Britaniji in na Norveškem, prav tako uperjeno proti kristjanom.

Nadškof Gänswein je pojasnil, kako »islamofobna in antisemitisična dejanja« evropski mediji in politiki upravičeno obsojajo, ničesar podobnega pa ne storijo, kadar so predmeti norčevanja ali krivoverskega blatenja v javnosti krščanski simboli. Po nadškofovem mnenju je to v luči spoštovanja posameznih družbenih skupin »povsem nesprejemljivo«.

Prefekt papeške hiše ugotavlja, da se je v Evropi razvil »skrajni in militantni sekularizem«, katerega cilj je »utišati kristjane in vero potisniti na obrobje, prav tako tudi družino kot temelj družbe, kar je ena izmed največjih skrbi v cerkvenih krogih«. Nadškof poziva vse pristojne, naj v Evropi znova razmislijo o tukajšnjem razumevanju nestrpnosti in naj bodo »malce bolj občutljivi in sprejemljivi do vseh veroizpovedi«:

»Evropa ne bo preživela, če bomo izničili njene krščanske korenine, saj te predstavljajo njeno dušo.«


Vir: CNA
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh