Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski dnevi judovske kulture postavljajo v osredje dialog

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 05. 09. 2021 / 07:59
Oznake: Slovenija, Vera
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 05.09.2021 / 08:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski dnevi judovske kulture postavljajo v osredje dialog
Letošnji dnevi potekalo pod naslovom Dialog, ki je osnovni protistrup za zavračanje in nasilje. FOTO: Tatjana Splichal

Evropski dnevi judovske kulture postavljajo v osredje dialog

Danes se v 36 evropskih državah začenjajo Evropski dnevi judovske kulture. Osrednja letošnja tema je dialog, njihov namen nasploh pa je poudariti raznolikosti in bogastva judovstva ter izpostaviti njegov zgodovinski, lokalni ter tudi širši regionalni pomen.

Letošnji festival bo temeljil na izkušnjah pluralizma ter spodbujal dialog med skupinami, kot tudi udejanjanje skupnega življenja so ob tem sporočili iz Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in dodali, da je »dialog med kulturami, najstarejši in najosnovnejši način demokratičnega pogovora, je protistrup za zavračanje in nasilje.« Osrednji dogodki v naši državi bodo v Mariboru, Lendavi, Murski Soboti, Ljubljani, Negovi in Celju.

Nacionalni koordinator projekta Evropski dnevi judovske kulture je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, ki bo danes na Židovski ulici v Ljubljani priredil dan odprtih vrat, poroča STA. Tam bo tudi gostujoča razstava Narodne knjižnice Izraela pod naslovom Dialog, prav tako na Židovski ulici pa bo zvečer še predstavitev knjige Tišina za oči avtorja Branka Šömna. 

V lendavski sinagogi bo danes Sprehod po judovski preteklosti Lendave, na odru gledališke in koncertne dvorane pa koncert klezmer glasbe, s katero se bo predstavil Kontra-Kvartet. Grad Negova bo gostil dokumentarno fotografsko razstavo Tera Sancta 1910: največje slovensko romanje v Sveto deželo, Pomurski muzej bo predstavil arhitekta sinagog Lipota Baumhorma. Ljubljana bo v Mini teatru v sredo gostila dokumentarni film Sau in Ruby – bend preživelih in odprla 7. festival Hiša strpnosti.

Nalaganje
Nazaj na vrh