Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kritično vprašanje izraelskih rabinov papežu Frančišku

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 08. 2021 / 13:36
Oznake: Cerkev, Papež, Religija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2021 / 13:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kritično vprašanje izraelskih rabinov papežu Frančišku
Tora FOTO: nellyaltenburger/Pixabay

Kritično vprašanje izraelskih rabinov papežu Frančišku

Nedavne pripombe papeža Frančiška glede judovske postave so pri najvišji avtoriteti judovstva povzročile precejšnje razburjenje, zato Vatikan lepo prosijo za pojasnitev nasporazuma.

Najvišje judovske avtoritete Izraela so Vatikanu sporočile, da so jih papeževe besede vznemirile, zato želijo uradno pojasnilo pristojnih, poročanje časnika Jerusalem Post povzemajo pri spletnem portalu kath.net.

Rabin Rasson Arousi, predsednik Komisije višjih rabinov v Izraelu za dialog s Svetim sedežem je v pismu zapisal, kako bi papeževe izjave lahko razumeli v smislu, da je judovska postava povsem zastarela. Rabin Arousi se v pismu sklicuje na splošno avdienco 11. avgusta letos, med katero je papež govoril o svetopisemskem odlomku iz pisma apostola Pavla Galačanom. Med drugim je dejal, da »postava ne daje življenja, ne ponuja izpolnitve obljube, ni v stanju, da bi jo lahko uresničila«. To se je po papeževih besedah udejanjilo šele v Kristusu.

Papeževe besede so močno vznemirile izraelske rabine.

Frančišek v svojem nagovoru ni dejal le, da krščanstvo »osvobaja postave in jo hkrati vodi k dopolnitvi v skladu z zapovedjo ljubezni«. Sveti oče je s tem opozoril, da je judovska postava zastarela, je rabin Arousi zapisal v pismu kardinalu Kurtu Kochu, predsedniku Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani; kardinal Koch pa je v Vatikanu pristojen tudi za odnose z judovstvom.

Papeževe besede so po mnenju rabina Arousija »del »prezira« do Judov in judovstva, »za katerega smo bili prepričani, da ga Cerkev zavrača«. Kardinala Kocha zato prosi, naj papežu »posreduje našo prizadetost« in ga prosi za pojasnilo, da iz njegovega nagovora ne bi izpeljali »zavračajočih sklepov«.

Urad kardinala Kocha je potrdil prejem rabinovega pisma, poroča Jerusalem Post. Kardinal se bo zadevi resno posvetil in že razmišlja o ustreznem odgovoru.

Kupi v trgovini

Veliko partnerstvo
Duhovna rast
49,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh