Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski in ameriški škofje pozivajo k novemu partnerstvu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 06. 2021 / 08:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2021 / 16:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski in ameriški škofje pozivajo k novemu partnerstvu

Evropski in ameriški škofje pozivajo k novemu partnerstvu

Ob današnjem vrhu političnih voditeljev ZDA in Evropske zveze v Bruslju.

Zastave držav članic Evropske zveze na Schumanovem trgu v Bruslju FOTO: Vatican Media

V skupni izjavi Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi ComECE in Škofovske konference Združenih držav Amerike so cerkveni voditelji pozvali k novemu, okrepljenemu sodelovanju med Evropsko zvezo in Združenimi državami Amerike. Naslov izjave je »Skupna odgovornost za celotno človeško družino«, navdihnila pa jo je papeževa družbena okrožnica Vsi smo bratje.

Skupna izjava je bila objavljena v luči današnjega vrha političnih voditeljev ZDA in Evropske zveze v Bruslju, namenjenega obnovitvi in okrepitvi transatlantskih odnosov. V imenu skupnih in globoko ukoreninjenih vrednot svobode, demokracije, pravne države, pravičnosti in spoštovanja človeškega življenja sta obe strani poklicani k spodbujanju partnerstva, je zapisano v skupni izjavi.

Ker se bodo številni posamezniki in družine po vsem svetu zaradi koronaepidemije še nekaj časa soočale z veliko negotovostjo, sta kardinal Jean-Claude Hollerich, predsednik ComECE, in nadškof Jose Horacio Gomez, predsednik Škofovske konference ZDA, izrazila upanje, da bo »politični vrh v Bruslju privedel do nove določitve skupnih prednostnih nalog v službi pravičnega in v človeka usmerjenega razcveta«. To bi se moralo zgoditi, »če bosta obe strani okrepili skupne napore za mirnejši svet in prizadevanja za učinkovito nego našega skupnega doma«.

Spodbujanje cepitvene kampanje prek Covaxa

Medtem ko je precepljenost tako v Evropi kot v Združenih državah Amerike že razmeroma visoka, škofje spominjajo politično odgovorne, da je večina drugih držav po svetu še zelo daleč stanja po koncu epidemije. Cerkveni dostojanstveniki zato spodbujajo politike, naj tudi s pomočjo cepitvene kampanje COVAX pospešijo prizadevanja, da bi vse države po svetu imele pravičen in enakopraven dostop do koronacepiv, še posebej najšibkejši in najbolj ubogi.

COVAX partnerstvo, katerega del sta tudi Svetovna zdravstvena organizacija in Unicef, omogoča izmenjavo strokovnega znanja in izkušenj ter izgradnjo ene same razdeljevalne mreže za cepiva. Škofje v skupni izjavi Evropsko zvezo in ZDA spodbujajo, naj bodo »svetilniki za celotno svetovno skupnost in pogonska sila za poživitev večstranskega sodelovanja«.

Ko poslušamo krike zemlje in ubogih, v izjavi še pišejo škofje, »Katoliška cerkev prosi pristojne, naj si prizadevajo za trajnostno okoljevarstvo, kakršno je predstavljeno v papeževi okoljski okrožnici Hvaljen, moj Gospod«. Podnebne spremembe bi morali zaznati kot »priložnost za izboljšanje skupnih življenjskih pogojev, zdravja, transporta, energije in varnosti« ter tako »ustvarjati nova delovna mesta«. Škofje se veselijo »plodnega in za obe strani koristnega partnerstva« ne le za evropske in ameriške državljane, temveč za celotno človeško družino.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh