Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski in ameriški škofje zahtevajo pravični mir v Sveti deželi

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 14. 01. 2013 / 09:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropski in ameriški škofje zahtevajo pravični mir v Sveti deželi

Minuli konec tedna so v Jeruzalemu predstavili sklepno izjavo po letnem solidarnostnem obisku; načrtovano tiskovno konferenco ob zaključku obiska so morali zaradi slabega vremena na območju odpovedati.

Evropski in ameriški škofje spodbujajo rešitev dveh držav v izraelsko-palestinskem sporu in pravični mir na celotnem območju. »Goreče si bomo prizadevali, da bi naše trenutne vlade prepričali, naj priznajo vzroke za trpljenje v tej deželi in okrepijo svoja prizadevanja za dosego pravičnega miru«, je zapisano v sklepni izjavi po letnem solidarnostnem obisku konec minulega tedna v Jeruzalemu. Načrtovano tiskovno konferenco ob zaključku obiska so morali zaradi slabega vremena na območju odpovedati.

Do minulega četrtka so bili predstavniki osmih škofovskih konferenc iz Evrope in Severne Amerike na obisku v Sveti deželi, da bi pridobili podatke o razvoju in položaju kristjanov na omenjenem območju. Osrednja točka letošnjih pogovorov je bilo vprašanje beguncev. Na programu so bili med drugim obiski jordanskih projektov za begunce in projektov za pomoč potrebnim v Gazi.

Nemški predstavnik, škof Stephan Ackermann, je pojasnil, da ga je 'streznil' izredno počasen napredek v razvoju dogodkov. Zaradi varnostne politike narašča odtujenost med Izraelci in Palestinci, je škof pojasnil za nemško katoliško agencijo KNA. Obenem je kot znamenje upanja pohvalil prizadevanja kristjanov na področju pomoči beguncem in na področju izobraževanja. Različne Cerkve je nemški škof v luči sklepnega dokumenta sinode za Bližnji Vzhod leta 2010 v Vatikanu pozval k okrepljenemu skupnemu pričevanju.

Škofje so v svoji izjavi opozorili na dramatične dogodke, s katerimi se je v preteklem letu soočal celoten Bližnji Vzhod, predvsem pa počasi izginjajoča krščanska manjšina. Ob tem so navedli spor v Gazi, državljansko vojno v Siriji in s tem povezano veliko število beguncev.

Posebej zaskrbljeni so škofje zaradi vse večje polarizacije med Izraelom in Palestino. Izrecno so obsodili krivice, ki jih Palestinci trpijo zaradi izgradnje izraelskega zidu. Cerkvena prizadevanja na področju izoraževanja, posebej na univerzah v Betlehemu in Madabi v Jordaniji so cerkveni predstavniki pohvalili kot 'konkretno vlaganje v prihodnost'.

Vernike v posameznih državah so škofje pozvali, naj podpirajo prizadevanja kristjanov v Sveti deželi za izgradnjo boljše prihodnosti tako, da kot romarji obiščejo Sveto deželo.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh