Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski parlament: gladomor je bil genocid

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 12. 2022 / 08:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.12.2022 / 09:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski parlament: gladomor je bil genocid
Sveče in pšenica kot simbol dneva spomina na holodomor 2013 v Lvovu. FOTO: Wikipedia

Evropski parlament: gladomor je bil genocid

Evropski parlament je včeraj sprejel resolucijo, v kateri je veliko lakoto, znano kot »gladomor« oz. »holodomor«, ki jo je v letih 1932-1933 v Ukrajini namerno povzročil sovjetski režim, priznal za genocid.

Poslanci Evropskega parlamenta so gladomor odločno obsodili ter pozvali vse države in organizacije, ki tega še niso storile, naj jim sledijo in ta zločin priznajo kot genocid.

Tudi papež Frančišek je ukrajinsko veliko lakoto označil za genocid.

Pred 90 leti je v Ukrajini zaradi sovjetske lakote umrlo do osem milijonov ljudi. »Holodomor« se je neizbrisno zapisal v zavest ukrajinskega ljudstva. Tudi papež Frančišek je ukrajinsko veliko lakoto označil za genocid, prav tako nekatere posamezne države, med drugim nemški Bundestag, poroča avstrijski Kathpress.

Spominski križ v ukrajinskem Harkovu. FOTO: Wikipedia

Gladomor v letih 1932/33 so Sovjeti namerno povzoročili, da bi oslabili bogate ukrajinske velike kmete, »kulake«, in jih prisilili, da se pridružijo kolhozom in sovjetom.

Poslanci Evropskega parlamenta so obsodili tudi sedanje ruske zločine, ki se znova dogajajo nad ukrajinskim ljudstvom.

Poslanci Evropskega parlamenta so včeraj med drugim zahtevali, da Evropska unija in tretje države ozaveščajo o dogodkih gladomora in drugih zločinih, ki jih je zagrešil totalitarni sovjetski režim. Poleg tega so obsodili sedanje ruske zločine, ki se znova dogajajo nad ukrajinskim ljudstvom, kot je ciljno uničevanje ukrajinske civilne energetske infrastrukture v zimskem času.

Tudi drugod po svetu ozaveščajo o gladomoru: avtobus v kanadskem Hamiltonu. FOTO: Wikipedia

V resoluciji je sedanja ruska vlada obtožena, da krši suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine, da ukinja Ukrajino kot nacionalno državo ter uničuje istovetnost in kulturo njenih prebivalcev. Prav tako obsoja dejstvo, da je sedanja vojna povzročila svetovno prehransko krizo, saj Rusija uničuje in ropa ukrajinske zaloge žita ter še naprej otežuje izvoz ukrajinskega žita v najbolj prikrajšane države sveta.

Resolucija je bila sprejeta s 507 glasovi za, 12 glasovi proti in 17 vzdržanimi glasovi.

Nalaganje
Nazaj na vrh