Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski parlament proti nadomestnemu materinstvu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 05. 2022 / 00:30
Oznake: Družba, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.05.2022 / 20:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski parlament proti nadomestnemu materinstvu
Vojna v Ukrajini ženske in otroke prepušča na milost in nemilost spolnemu nasilju in trgovini z ljudmi. FOTO: Tatjana Splichal

Evropski parlament proti nadomestnemu materinstvu

Nadomestno materinstvo ženske po vsem svetu izpostavlja visokemu tveganju za izkoriščanje in ima resne posledice na njihove temeljne pravice in zdravje, spolno izkoriščanje v namene nadomestnega materinstva in razmnoževanja pa je povsem nesprejemljivo.

Vojna v Ukrajini ženske in otroke prepušča na milost in nemilost spolnemu nasilju in trgovini z ljudmi ter razkriva izkoriščevalske metode človeške reprodukcije. Evropski parlament je v začetku letošnjega maja sprejel resolucijo »o vplivu vojne proti Ukrajini na ženske«, dokument pa se med drugim nanaša tudi na ogromen begunski val, ki ga je vojna sprožila, in s tem povezane izzive, predvsem v sosednjih državah, pa tudi v celotni Evropski uniji.

90 odstotkov beguncev iz Ukrajine je žensk in otrok, ki so še posebej izpostavljeni nevarnostim trgovine z ljudmi z nameni spolnega izkoriščanja.

Po ocenah pristojnih je 90 odstotkov beguncev žensk in otrok, ki so še posebej izpostavljeni nevarnostim trgovine z ljudmi z nameni spolnega izkoriščanja. Po neuradnih podatkih so številni izmed njih že padli v kremplje tihotapskih mrež. Evropski parlament zato poziva k učinkovitim ukrepom za zagotovitev varnosti in svobode beguncev in otrok pred spolnim izkoriščanjem.

Zavezujoči ukrepi za zaščito pravic žensk in novorojenčkov v zvezi z nadomestnim materinstvom

Omeniti velja, da parlament v resoluciji izrecno obsoja tudi prakso nadomestnega materinstva, ki je v Ukrajini dovoljena. Nadomestno materinstvo bi ogrozilo ženske po vsem svetu, jih izpostavilo izkoriščanju in bi imelo resne posledice za njihove pravice in zdravje. Spolno izkoriščanje v namene nadomestnega materinstva in razmnoževanja je nesprejemljivo ter predstavlja kršitev človekovega dostojanstva in človekovih pravic.

Nadomestnim materam v Ukrajini se po ocenah rodi od 2.000 do 2.500 otrok na leto.

Ukrajina predstavlja četrtino svetovnega komercialnega trga za nadomestno materinstvo, je še zapisano v dokumentu EU, po ocenah pa se nadomestnim materam rodi od 2.000 do 2.500 otrok na leto. Ukrajinske nadomestne matere so kljub izbruhu vojne pozvali, naj ne zapustijo države, čeprav mnoge izmed njih med nosečnostjo, porodom in neposredno po porodu nimajo ustreznega dostopa do zdravstvene oskrbe.

Evropska unija in njene države članice so zato pozvane, da preučijo obseg te reproduktivne metode, družbeno-gospodarski kontekst in položaj nosečnic ter posledice za njihovo telesno in duševno zdravje ter za dobro počutje dojenčkov. Evropski parlament tudi izrecno poziva k uvedbi zavezujočih ukrepov za iskanje rešitev za nadomestno materinstvo ter za zaščito pravic žensk in novorojenčkov.

Kupi v trgovini

Razprodano
Novo upanje po splavu
Drugi priročniki
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh