Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski parlament zavrnil poročilo »Estrela«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 12. 2013 / 07:31
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski parlament zavrnil poročilo »Estrela«

Evropski parlament zavrnil poročilo »Estrela«

Po sklepu parlamentarcev splav ne sodi med temeljne človekove pravice.

Evropski parlament v Strasbourgu je na včerajšnjem plenarnem zasedanju zavrnil sporno poročilo »Estrela« o »spolnem in reproduktivnem zdravju in s tem povezanimi pravicami«. V podporo poročilu je glasovalo 334 poslancev, 327 poslancev pa je glasovalo proti. Poslanci so s to odločitvijo sprejeli alternativni predlog Evropske ljudske stranke (ELS/EPP) in konservativcev (ECR).

Oblikovanje zdravstvene politike, organizacija zdravstva in medicinska oskrba, pa tudi spolna vzgoja v izobraževalnih ustanovah tako ostajajo v pristojnosti posameznih držav članic Evropske zveze. Pri zavrnitvi spornega poročila ne gre za naključno zmago, pač pa je to posledica trdega dela.

Pred glasovanjem so številni evropski katoliški škofje pozvali evropske poslance, naj omenjeno poročilo zavrnejo. Besedilo, imenovano po portugalski evropski poslanki Edite Estrela, je bilo ustvarjeno z namenom, da bi obvarovalo temeljne spolne in reproduktivne pravice žensk, se zavzelo za dostop do kontracepcije ter za spolno vzgojo mladih; kršitev teh pravic namreč pomeni poseg v svobodo pravic žensk in mladih deklet. Poročilo Estrela je že bilo obravnavano na plenarnem zasedanju oktobra 2013, vendar so takrat konservativci z 351 glasovi proti in 318 za zmagali.

Vir: Kathpress / K. Ž.

Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Notranji glas ljubezni
Duhovna rast
17,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh