Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski poslanci podprli pristop Hrvaške k schengenskemu območju

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 10. 11. 2022 / 12:37
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2022 / 12:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski poslanci podprli pristop Hrvaške k schengenskemu območju
Končno odločitev o odpravi nadzora na notranjih mejah mora soglasno sprejeti Svet EU. FOTO: Goran Jakus/Adobe Stock

Evropski poslanci podprli pristop Hrvaške k schengenskemu območju

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so danes z veliko večino podprli pristop Hrvaške k schengenskemu območju.

Poslanci so potrdili odpravo nadzora na notranjih mejah med schengenskim območjem prostega gibanja in Hrvaško ter tako storili predzadnji korak na poti Hrvaške v schengensko območje, končno odločitev o odpravi nadzora pa mora soglasno sprejeti Svet EU.

534 glasov podpore

Evropski parlament v poročilu, sprejetem s 534 glasovi podpore (53 proti in 25 vzdržanih), podpira polnopravno članstvo Hrvaške v schengenskem območju. Svet EU je 9. decembra lani potrdil, da je Hrvaška izpolnila vse potrebne pogoje za polno uporabo schengenskih pravil. Evropski poslanke in poslanci zdaj pozivajo Svet EU k nadaljevanju postopka in sprejetju končne odločitve o odpravi nadzora na mejah.

Hrvaška izpolnila 281 priporočil

Poročevalec, Portugalec Paulo Rangel (Evropska ljudska stranka), je po glasovanju poudaril: »Hrvaška je bila deležna najbolj vsestranskega preverjanja za članstvo, več kot katera koli druga država EU doslej. Izpolnila je 281 priporočil na osmih področjih schengenske zakonodaje. Komisija in Svet sta potrdila pripravljenost države, da v celoti uporablja schengenska pravila. Evropski parlament se v celoti strinja, da mora biti odprava nadzora na notranjih mejah izvedena do konca tega leta.«

Hrvaška je sposobna ščititi meje

Hrvaški evroposlanec iz Evropske ljudske stranke (EPP) Karlo Ressler pa je v sinočnji razpravi izpostavil, da je Hrvaška »dokazala, da je sposobna ščititi svoje oziroma evropske meje skladno z najvišjimi evropskimi standardi«. Zato je po njegovem pomembno, da danes izglasovano poročilo ne pušča nobenih odprtih vprašanj o tem, da je Hrvaška pripravljena.

Spoštovanje temeljnih pravic

Da bi zagotovili spoštovanje temeljnih pravic na zunanjih mejah EU, poslanke in poslanci pozivajo Hrvaško, naj obvesti Parlament in Svet o svojem izvajanju akcijskega načrta za upravljanje zunanjih meja EU in zlasti neodvisnega mehanizma za spremljanje policijskih ukrepov. Po poročilih o zavračanju na hrvaških mejah poslanke in poslanci želijo, da Komisija v okviru schengenskega ocenjevalnega programa oceni vidike upravljanja zunanjih meja in temeljnih pravic s strani Hrvaške.

26 držav v schengenskem območju

Evropski parlament se sicer že dolgo zavzema za širitev schengenskega območja prostega gibanja, ki zdaj vključuje 26 držav – vse države članice EU (z izjemo Bolgarije, Hrvaške, Cipra, Irske in Romunije) ter Norveško, Islandijo, Švico in Lihtenštajn. Poslanci Evropskega parlamenta so leta 2018 v resoluciji ocenili, da bi bilo treba Hrvaško v schengensko območje sprejeti takoj po njeni izpolnitvi potrebnih meril. 18. oktobra letos so izrazili tudi podporo takojšnjemu sprejemu Bolgarije in Romunije.

Nalaganje
Nazaj na vrh