Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski rabini objavili izjavo proti antisemitizmu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 05. 2024 / 10:15
Oznake: Cerkev, Družba, Nemiri
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.05.2024 / 11:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski rabini objavili izjavo proti antisemitizmu
Novembra lani so neznanci na vrata Judovskega kulturnega centra v Ljubljani, kjer je sinagoga in razstava o Ani Frank, narisali Davidovo zvezdo in svastiko. FOTO: Siniša Kanižaj

Evropski rabini objavili izjavo proti antisemitizmu

Konferenca evropskih rabinov (CER) je objavila uradno izjavo, v kateri Evropsko unijo in evropske vlade poziva, naj odločno ukrepajo proti antisemitizmu.

V dokumentu, objavljenem v začetku tedna, je zapisano, da so za to nujno potrebni »izobraževanje, odprto medversko sodelovanje ter prilagojena in jasna zakonodaja«, piše avstrijski Kathpress. V ozadju njihove izjave so junijske volitve v Evropski parlament in močan porast antisemitizma po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani.

Rabini Evropsko unijo tudi pozivajo, naj zagotovi močnejšo pravno zaščito za zakol oz. usmrtitev živali za zakol z omrtvičenjem in izkrvavitvijo, ter obredno obrezovanje. Ti dve dejavnosti sta ključnega pomena za življenje Judov in sta v številnih državah članicah ogroženi.

Antisemitizem v vseh svojih oblikah škoduje ne le judovski skupnosti, temveč tudi demokratičnim in moralnim temeljem naše družbe ter nenazadnje tudi naši svobodi.

Konferenca evropskih rabinov v izjavi poziva k zaostritvi zakonodaje o zločinih iz sovraštva, poleg tega pa bi morali voditelji in predstavniki verskih skupnosti po njihovem mnenju pozvati svoje vernike, »naj se vzdržijo vseh oblik sovražnega govora, ustrahovanja, indoktrinacije in nasilja«. Evropska unija bi morala sprejeti ukrepe za »resnične spremembe«. »Antisemitizem v vseh svojih oblikah škoduje ne le judovski skupnosti, temveč tudi demokratičnim in moralnim temeljem naše družbe ter nenazadnje tudi naši svobodi,« so zapisali rabini.

Drastičen razvoj

»Od pokola, ki ga je 7. oktobra na južni meji Izraela izvedel Hamas, in izraelske vojne proti Hamasu so judovske skupnosti po vsej Evropi priča zaskrbljujočemu porastu antisemitskih izgredov,« tako predsednik CER Pinchas Goldschmidt. V sinagogah, judovskih centrih in na javnih shodih vlada »sovražno vzdušje in prihaja do groženj s telesnim nasiljem«. Poleg tega je mogoče opaziti »drastično zmanjšanje vsakdanjih življenjskih navad« posameznih Judov.

Po nedavni raziskavi je teroristični napad palestinskega Hamasa na Izrael sprožil najhujši svetovni val antisemitizma po koncu druge svetovne vojne.

Po nedavni raziskavi Univerze v Tel Avivu in ameriške organizacije Anti-Defamation League je teroristični napad palestinskega Hamasa na Izrael sprožil najhujši svetovni val antisemitizma po koncu druge svetovne vojne.

Izjava evropskih rabinov prihaja v času, ko se v svetu pojavlja vedno več protestov v podporo Gazi. Posebej »vroče« je v teh dneh v Združenih državah Amerike, kjer so na ulice stopili študenti. Njihove proteste v podporo Gazi spremljajo proizraelski protiprotesti in policijska posredovanja, ameriške univerze pa so se znašle v precepu, kako naj se soočijo z vse bolj razdeljenim študentskim življem. Vsako nasilno zatrtje protestov in kazni, ki temu sledijo, namreč protestno gibanje še spodbudijo. Študentski protesti v ZDA pa imajo dolgo zgodovino in so že večkrat prispevali k družbenim in tudi političnim spremembam v državi.

Jutri nagrada rabinu Goldschmidtu

Konferenca evropskih rabinov s sedežem v Münchnu šteje približno 1.000 članov in 800 dejavnih rabinov. Predsednik Goldschmidt bo za svoje delo v četrtek, 9. maja, v Aachnu prejel mednarodno nagrado Karla Velikega.

Celotna izjava Konference evropskih rabinov je v angleškem jeziku na voljo na njihovi spletni strani.

Kupi v trgovini

Sobota, Gospodov dan
Filozofija in esejistika
19,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh