Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski simpozij hrane: Prebudi(mo) se!

Za vas piše:
M. F.
Objava: 07. 11. 2021 / 15:00
Oznake: Družba, Slovenija, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.11.2021 / 15:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski simpozij hrane: Prebudi(mo) se!
V Ljubljani poteka eden najpomembnejših evropskih kulinaričnih dogodkov. FOTO: Evropski simpozij hrane.

Evropski simpozij hrane: Prebudi(mo) se!

V Ljubljani poteka Evropski simpozij hrane, eden najpomembnejših evropskih kulinaričnih dogodkov.

Med 6. in 8. novembrom se bodo zvrstili številni kulinarični dogodki, vrhunec bo ponedeljkov simpozij, ki ga kot partner projekta podpira Slovenska turistična organizacija (STO), in bo pozival k dejanjem ter spremembam za boljšo in trajnejšo prihodnost. HRANA za boljši JUTRI!

Slovenija je na področju gastronomije v zadnjih letih naredila velike korake in postaja vedno bolj  prepoznavna destinacija za vrhunska gastronomska doživetja. Gastronomija je ena izmed ključnih turističnih produktov slovenskega turizma, ki pomembno prispeva k uresničevanju cilja ustvarjanja višje dodane vrednosti. 

Evropski simpozij hrane, osrednji gastronomski dogodek v Sloveniji in eden najpomembnejših evropskih kulinaričnih dogodkov, predstavlja tudi edinstveno platformo, ki soustvarja trajnostno prihodnost evropske gastronomije.  

Po mnenju organizatorja Martina Jezerška, generalnega direktorja Jezeršek gostinstva, je Evropski simpozij hrane dogodek, ki ga ne potrebuje samo Slovenija: »V Evropi je veliko kulinaričnih dogodkov, vendar nobeden od njih ne povezuje Evrope. Evropa je celota. In to praznino smo želeli zapolniti. Dejstvo je, da dogodek, kot je Evropski simpozij hrane, potrebujemo z več vidikov. Na področju trajnosti gledamo nanj kot na vezni člen, s katerim želimo povezati vse ključne deležnike.«

Da so tovrstni dogodki ključni, tudi ko gre za prepoznavnost Slovenije, je poudarila Barbara Zmrzlikar, vodja Sektorja za raziskave, razvoj, inovacije in evropske projekte na STO: »Slovenija z njimi dokazuje, da lahko narekuje smer razvoja in spodbuja konstruktivno razpravo  tudi na tako zahtevnem področju kot so globalni vplivi hrane na našo skupno prihodnost. Gastronomija je eden od ključnih elementov turistične ponudbe Slovenije in je v zadnjih letih naredila izjemen preboj; Slovenija zahvaljujoč sistematičnemu in ciljno usmerjenemu pristopu k razvoju in promociji trajnostne gastronomije postaja ena od najprivlačnejših gastronomskih destinacij sveta.«

FOTO: Evropski simpozij hrane.

Pomembnosti dogodka in povezovanja se zaveda tudi partner dogodka Turizem Ljubljana, predstavnica Katarina Marinovič je povedala, da so »veseli, da lahko Evropski simpozij hrane poteka prav v času, ko Ljubljana slavi gastronomsko ponudbo, ko združuje najboljše okuse, sestavine, inovativne pristope, kar predstavijo potem najboljši kuharski mojstri … Govorimo seveda o festivalu November Gourmet Ljubljana, ki se je začel ta teden in bo trajal vse do konca meseca. Prvi vrhunec je prav gotovo Evropski simpozij hrane, v njegovem okviru pa spremljevalni dogodki.« 

Prvi spremljevalni dogodek je bil včeraj – Gourmet Ljubljana Crawl, edinstven kulinarični sprehod po kulturnih hramih in znamenitostih mesta Ljubljana, na katerem so udeležence razvajali vrhunski chefi združenja JRE Slovenija. Gre za preplet kulinarike, kulture in arhitekture. 

Danes je v okviru simpozija program za gostujoče tuje novinarje, 24 jih je, prihajajo iz 14 držav, med njimi iz najvplivnejših svetovnih medijev, kot so Fallstaf, Corriere della Sera, La Repubblica, Guardian, Forbes, Telegraph in Fine Dining Lovers. Na izletu po Sloveniji se bodo prepustili unikatnim zgodbam navdihujočih posameznikov. 

Vsi drugi gurmani pa se bodo lahko danes zvečer pridružili nepozabni kulinarični avanturi – Ljubljana Soul Chefs, kjer bodo vrhunski ljubljanski chefi združili kuharske duše in ustvarili neponovljive jedi. Tako bosta v Pen klubu skupaj kuhala Jakob Pintar in Mojmir Šiftar, v Gostilni na gradu Bine Volčič in Gregor Jelnikar ter Luka Jezeršek in Sebastjan Elbl, v restavraciji JB pa Igor Jagodic in Janez Bratovž.

Osrednji dogodek pa bo jutrišnji strokovni simpozij na Ljubljanskem gradu. Potekal bo s sloganom Prebudi(mo) se, na njem pa bodo govorili posamezniki s področja kulinarike, znanosti, umetnosti in medijskega sveta. Med govorci bo tudi Rene Redzepi, kuharski mojster v restavraciji Noma, ki je bila letos razglašena za najboljšo restavracijo na svetu.

Andrea Petrini. FOTO: Evropski simpozij hrane.

Kurator dogodka Andrea Petrini pri tem glasno spodbuja: »Pokonci, čas je za Evropski simpozij hrane! Čas je, da obudimo druge zgodbe, da si izmislimo poezijo, da podremo meje in se povežemo v nova zavezništva, da delimo izkušnje naših življenj in si družno prizadevamo za bolj nahranjen in boljši svet. 'Prebujanje' ne pomeni ločevanj na dva pola, ne verjamemo v delitve, v predalčkanje, v lov na čarovnice, v meje – ne v hrani ne drugje, ki bi ločevale slabo od dobrega. Poziv k prebujanju za nas pomeni budnico, povabilo, da si umažemo roke – in se pri tem zabavamo. Zdaj ne gre več za predstavitev, gre za dejanja. Pridružite se prebujencem! « 

Ana Roš. FOTO: Evropski simpozij hrane.

Del simpozija bo tudi okrogla miza z naslovom Odgovorno in butično kmetovanje kot odgovor na krizno situacijo, ki jo bo vodila vrhunska kuharska mojstrica Ana Roš, udeležil pa se jo bo tudi kmetijski minister Jože Podgoršek.

Dogodek se bo sklenil v ponedeljek zvečer, ko bo v prenovljeni Cukrarni potekala doživljajska večerja, na kateri bo moči združilo vseh sedem letošnjih slovenskih prejemnikov Michelinovih zvezdic – Roševa, Košir, Tomaž Kavčič, Uroš Fakuč, Gregor Vračko, Jorg Zupan in Uroš Štefelin.


Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh