Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski škofje: Evropska unija mora odločneje ukrepati

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 01. 2024 / 10:10
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2024 / 11:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski škofje: Evropska unija mora odločneje ukrepati
Evropski parlament v Strasbourgu. FOTO: Ralf Roletschek/Wikipedia

Evropski škofje: Evropska unija mora odločneje ukrepati

»Nujno je treba premagati strankarsko sebičnost,« je prepričan italijanski škof Mariano Crociata, predsednik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski uniji (ComECE), ki je svoje pripombe o trenutnih razmerah v Evropi predstavil v pogovoru za katoliško tiskovno agencijo SIR po ponedeljkovi avdienci pri papežu Frančišku.

Kot je pojasnil, sta z voditeljem Katoliške cerkve govorila o vlogi ustanov v Strasbourgu in Bruslju ter o prihajajočih volitvah za prenovo Evropskega parlamenta, poroča spletni portal Vatican News. Škof Crociata je bližajoče se junijske evropske volitve označil kot »odločilen trenutek« za Evropo. Na njih bo na preizkušnji možnost, da dosežemo »večino, ki bo sposobna resno obravnavati prihodnost EU«. »Vprašanje pa je tudi, koliko ljudi bo dejansko izkoristilo svojo volilno pravico,« je nekoliko negotov predsednik ComECE.

Evropska unija je z zadnjim sporazumom o migracijah in azilu izrazila željo vseh držav članic po iskanju skupnega pristopa.

Skupna organizacija migracijskih tokov in vključevalnih procesov

Škof Crociata je za agencijo SIR spregovoril tudi o papeževi zaskrbljenosti zaradi trenutnih vojnih žarišč v svetu. Tema migracij je pomembna tudi za papeža, kar je razvidno iz pogostosti njegovih posredovanj. Evropska unija je z zadnjim sporazumom o migracijah in azilu izrazila željo vseh držav članic po iskanju skupnega pristopa, vendar ta sporazum kaže tudi težnjo, da bi breme in posledice migracijskih tokov prenesli na druge ter da bi dali prednost varovanju meja pred dolžnostjo solidarnosti. »Približati se moramo viziji, ki migracijske tokove in vključevalne procese v različnih državah organizira skupaj, v skladu z možnostmi in sorazmernostjo,« je dejal škof.

 Predsednik ComECE škof dr. Mariano Crociata in ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika 

Druga tema, o kateri sta razpravljala med avdienco s svetim očetom, pa je bila dialog Cerkve z evropskimi ustanovami, tako škof Crociata. To je tudi ena od osrednjih nalog ComECE in je določena v pogodbi: »Ta dialog je včasih ploden, včasih pa obstaja nevarnost, da postane formalnost. Pomembno je, da se z novim Parlamentom in novo Komisijo okrepi.«

Nevarnost delitev je velika. Zato je nujno, da imajo vsi občutek za vrednote in duhovnost.

Evropska unija v geopolitičnem kontekstu »prešibka«

Pred desetimi leti, novembra 2014, je papež Frančišek obiskal Strasbourg in imel govor v Evropskem parlamentu in Svetu Evrope. V središču njegovega takratnega obiska je bila zaščita človekovega dostojanstva, predvsem v zvezi z migracijami. Od takrat je EU naredila korak naprej na področju povezovanja, je pojasnil škof ComECE in dodal: »Ne moremo govoriti o korakih nazaj, morda o upočasnitvi ali v določenih trenutkih o zastoju. Vendar pa so na nekaterih področjih potrebni odločnejši koraki naprej, da bi okrepili vlogo Evrope v svetovnem prostoru. Žal se zdi, da je Evropska unija v geopolitičnem kontekstu šibka, čeprav je zavzela jasna in dosledna stališča, na primer v primeru vojne v Ukrajini in v boju proti podnebnim spremembam.«

V tej smeri bi se morala še naprej razvijati. Vendar bi bilo za to treba premagati strankarsko-politično sebičnost, ki je ne bi smeli zamenjati z legitimno svobodo ter kulturno istovetnostjo in vrednotami posameznih narodov. »Nevarnost delitev je velika. Zato je nujno, da imajo vsi občutek za vrednote in duhovnost,« je v svojem pozivu dejal italijanski škof.

Nalaganje
Nazaj na vrh