Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

NSi na evropske volitve tako s Toninom kot Novakovo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 01. 2024 / 15:16
Oznake: Politika, Stranke
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.01.2024 / 15:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
NSi na evropske volitve tako s Toninom kot Novakovo
Na listi NSi za evropske volitve bosta tako mag. Matej Tonin kot Ljudmila Novak. FOTO: Bor Slana/STA

NSi na evropske volitve tako s Toninom kot Novakovo

Opozicijska NSi je po tradicionalnem dvodnevnem zimskem posvetu vodstva sporočila, da gre na bližajoče evropske volitve z obema zadnjima predsednikoma stranke.

Da se NSi enotna in povezana podaja na volitve v Evropski parlament, na katerih želi nastopiti z močno listo, so danes sporočili iz stranke po posvetu, na katerem so bili predstavljeni kandidati, ki bodo nastopili na listi NSi. Ni pa še jasno, v kakšnem vrstnem redu, več o tem – tudi o nosilcu ali nosilki – pa bo znano spomladi.

Kdo bo nosilec liste?

Jasno pa je že, da bosta na listi tako zdajšnji predsednik stranke mag. Matej Tonin kot njegova predhodnica Ljudmila Novak, ki bo lovila že tretji mandat v Evropskem parlamentu, tudi zadnjih pet let je bila edina evropska poslanka iz vrst NSi. Med njima se bo tudi vnel dvoboj za mesto nosilca kandidatne liste.

Doslej vselej s poslancem

Še lani jeseni, ob evidentiranju kandidatov, kar so storili kot prva od strank, se je glasno govorilo, da Novakova kandidaturo pogojuje z mestom na čelu liste, na dvodnevni klavzuri v Olimju pa so v NSi menda vendarle sklenili kompromis in naj bi v kandidaturo pristala tudi, če bo nosilec liste Tonin. NSi je na vseh dosedanjih štirih evropskih volitvah dobila po vsaj enega evropskega poslanca.

Med kandidati dva poslanca?

Kot možna imena na strankini kandidatni listi so se doslej najglasneje omenjali še poslanca Janez Cigler Kralj, sicer tudi vodja poslanske skupine, in Jernej Vrtovec, sicer tudi predsednik sveta stranke, ter predsednica strankinega podmladka Katja Berk Bevc in župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah David Klobasa.

Na volitve samostojno

Znano pa je tudi že, da bo NSi na evropskih volitvah nastopila samostojno, saj sta sorodni SLS in Platforma Sodelovanja ponujeno sodelovanje z njo zavrnili. SLS že nekaj časa utrjuje svojega nosilca liste dr. Petra Gregorčiča, medtem ko platforma dr. Anžeta Logarja niti on osebno na evropskih volitvah ne bosta sodelovala.

Sodelovanje se je obrestovalo

V preteklosti se je Novi Sloveniji sicer sodelovanje s sorodnimi strankami že obrestovalo. Tako se je denimo na evropskih volitvah pred desetletjem njena skupna lista s Slovensko ljudsko stranko obrestovala z 2. mestom na volitvah in dvema izvoljenima evropskima poslancema: Lojzetom Peterletom iz NSi in Francem Bogovičem iz SLS.

Kritični do vlade

Sicer pa je bilo vodstvo NSi na zimskem posvetu zelo kritično do vlade, ki je v energetskem zakonu napovedala prepoved ogrevanja z lesno biomaso in plinom, in opozorilo, da mora biti zeleni prehod razumen in za ljudi tudi finančno vzdržen. V zvezi s tem so podprli morebitni sklic referenduma, če bo vlada preslišala pozive k zdravi pameti.

O ilegalnih migracijah

Vodstvo NSi je opozorilo tudi na vse številčnejše ilegalne prehode meje in nedopustne incidente zlasti v bližini azilnih domov ter pozvalo k boljšemu upravljanju ilegalnih migracij in zagotavljanju varnosti. Udeleženci posveta so še ocenili, da bo morala EU storiti več za ohranitev evropskega načina življenja in zaostriti azilne postopke, ki jih številni ilegalni migranti zlorabljajo, da ostajajo v EU.

Nalaganje
Nazaj na vrh