Zapri
Iskanje

Evropski škofje pozdravljajo smernice o verski svobodi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 06. 2013 / 10:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Evropski škofje pozdravljajo smernice o verski svobodi

Evropski škofje pozdravljajo smernice o verski svobodi
Škofovska komisija COMECE: Evropska zveza pa mora vendarle natančneje določiti svobodno izpovedovanje vere in pravico do verske vzgoje.
Komisija škofovskih konferenc pri Evropski zvezi COMECE pozdravlja nove smernice Evropske zveze za zaščito verske svobode po vsem svetu. Takšen dokument je ob naraščajočem in vse bolj sistematičnem nasilju proti drugače verujočim s strani nedržavnih dejavnikov in vlad nujno potreben, so pojasnili predstavniki škofovske komisije v Bruslju. Z novimi smernicami bodo predvsem predstavniki veleposlaništev v deželah tretjega sveta dobili koristno orodje na temo veroizpovedi v inozemstvu.

Evropski škofje pa so obenem izrazili obžalovanje zaradi pomankljive natančnosti in jasnosti na posameznih mestih. Tako mora Evropska zveza denimo še malce natančneje določiti, da pri tem ne gre zgolj za zaščito posameznih vernikov, pač pa mora verska svoboda veljati za občestva, torej za celotne skupnosti. Tudi pravica staršev do vzgoje lastnih otrok z ozirom na svojo veroizpoved in osebno vero mora biti jasneje določena.Evropski zunanji ministri so se minuli ponedeljek zedinili glede skupne definicije verske svobode in svobode vesti in glede 'primernih, konsistentnih in koherentnih' sredstev za njuno zaščito. Dokument so več mesecev pripravljali na diplomatski ravni, sodi pa med skoraj sto načrtovanih akcij Evropske zveze za strateški evropski okvir za zaščito človekovih pravic in demokracije. Po navedbah evropskih politikov so pri pripravi dokumenta upoštevali podobna določila proti smrtni kazni, mučenju ali za zaščito otrokovih pravic. Cilj dokumenta je versko svobodo postaviti v jedro evropske diplomacije.


Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine / T. S.Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh