Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski škofje v Łomżi podprli prihodnjo širitev EU

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 22. 04. 2024 / 14:25
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.04.2024 / 12:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski škofje v Łomżi podprli prihodnjo širitev EU
Evropski škofje so ob koncu spomladanske skupščine sprejeli izjavo z naslovom »Še naprej skupaj gradimo Evropo«. FOTO: comece.eu

Evropski škofje v Łomżi podprli prihodnjo širitev EU

Evropski škofje, predstavniki Komisije škofovskih konferenc Evropske unije, so med 17. in 19. aprilom v poljskem mestu Łomża zasedali v okviru spomladanske plenarne skupščine ComECE, in ob 20. obletnici velike širitve Evropske unije leta 2004 sprejeli izjavo z naslovom »Še naprej skupaj gradimo Evropo«.

Škofje soglasno podpirajo možnost prihodnjih širitev: »To ni le geopolitična nujnost za stabilnost na naši celini, temveč tudi močno sporočilo upanja za državljane, ki si želijo živeti v miru in pravičnosti.« Škofje v izjavi ugotavljajo, poročajo na spletni strani ComECE, da je ruska agresivna vojna proti Ukrajini ustvarila nov zagon za prihodnje širitve v unijo, še posebej kar se tiče držav na Balkanu in v Vzhodni Evropi.

Škofje ob tem poudarjajo, da je »pristop k EU dvosmeren proces« in pojasnjujejo, da morajo »države, ki si prizadevajo za prihodnje članstvo v EU, še naprej izvajati potrebne strukturne reforme na ključnih področjih, verodostojnost procesa širitve EU pa pomeni tudi konkretne ukrepe s strani unije, da bo pripravljena sprejeti nove članice«.

Prihodnja širitev EU je priložnost za posodobitev zamisli o združeni Evropi, ki temelji na praktični solidarnosti.

Na strani unije škofje omenjajo potrebo po »vnovičnem premisleku o načinih upravljanja, da bi njenim članicam in ustanovam omogočili pravočasno in učinkovito ukrepanje« ter upoštevanje vpliva »prilagoditev proračunskih okvirov, politik ali področij sodelovanja […] najbolj ranljivim članom družb sedanjih in prihodnjih držav članic«.

Škofje trdijo, da je »prihodnja širitev EU priložnost za posodobitev zamisli o združeni Evropi, ki temelji na praktični solidarnosti«. Na koncu pozivajo državljane in politike, naj se lotijo »poglobljenega premisleka o naši skupni vrednostni osnovi in posebnih vezeh, ki nas povezujejo kot evropsko družino«.

Prihajajoče volitve v Evropski parlament pomembne za krepitev EU

Izjava je bila sprejeta na spomladanski skupščini ComECE 2024, ki ji je predsedoval italijanski škof Mariano Crociata, srečanje pa je vodil poljski predstavnik zasedanja in škof Łomże Janusz Stepnowski. Iz Slovenije sta se srečanja udeležila škof Anton Jamnik in nekdanji slovenski premier Lojze Peterle.

 Škof Jamnik, predsednik ComECE škof Mariano Crociata in Lojze Peterle na zasedanju na Poljskem. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika 

Predsednik ComECE je v uvodnem nagovoru dejal, da je priznavanje pomena prihajajočih volitev v Evropski parlament prvi način za krepitev Evropske unije: »Ključnega pomena je, da pomagamo našim državam, začenši pri vernikih, da bodo volitve vzeli resno ter cenili sodelovanje in odgovornost, po možnosti v skladu z zrelo krščansko zavestjo.«

Glede vloge EU v svetu je dejal, da se »lahko Evropska unija, ki je razdeljena zaradi notranjih prepirov in ne more govoriti enotno, le pripravi na to, da bo plačala visoko ceno marginalizacije v večpolarnem svetu, v katerem se pojavljajo nove vodilne sile«.

O uspehih in neuspehih širitvenega procesa

Skupščina je omogočila tudi premislek o 20. obletnici velike širitve EU leta 2004. V treh dneh zasedanja so škofje sodelovali z različnimi političnimi in verskimi osebnostmi, ocenjevali uspehe in neuspehe širitvenega procesa ter zbirali spoznanja, ki bodo obogatila poslanstvo ComECE pri dialogu z ustanovami Evropske unije.

17. aprila je škofe nagovoril Ján Figel', član upravnega odbora Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo, nekdanji posebni odposlanec za spodbujanje svobode vere in prepričanja zunaj EU ter glavni pogajalec v pristopnem procesu Slovaške k EU. Predstavil je dragocene vpoglede, analize in razmišljanja o evropskem povezovanju, pri čemer je poudaril potrebo po enotnosti vrednot kot ključnega elementa prave unije in povezal demokracijo s krščanstvom.

18. aprila so škofje sprejeli Lojzeta Peterleta, nekdanjega predsednika slovenske vlade in poslanca Evropskega parlamenta, ki je poudaril potrebo po odgovornem državljanstvu in se zavzel za ohranitev močne vloge vere v javnem prostoru.

Lojze Peterle med nagovorom evropskim škofom. FOTO: comece.eu

18. aprila so škofje sprejeli Lojzeta Peterleta, nekdanjega predsednika slovenske vlade in poslanca Evropskega parlamenta, ki je poudaril potrebo po odgovornem državljanstvu in se zavzel za ohranitev močne vloge vere v javnem prostoru. Istega dne je skupščina ComECE sprejela Stanisława Gądeckega, nadškofa Poznana in nekdanjega predsednika Poljske škofovske konference. Nadškof Gądecki je z udeleženci srečanja delil spoznanja o razvoju vloge Cerkve v poljski družbi in premišljeval o zadnjih 20 letih, odkar je Poljska pristopila k EU.

Evropske škofe je nagovoril tudi češki teolog in filozof Tomaš Halik. FOTO: comece.eu

19. aprila je profesor Tomáš Halík s Karlove univerze v Pragi in predsednik Češke krščanske akademije sodeloval v plodovitem dialogu s škofi Evropske unije. V nagovoru je podal poglobljena razmišljanja o sedanjih in prihodnjih izzivih, s katerimi se sooča Cerkev v Evropi, ter poudaril, da je odprtost ključna za prihodnost, ki jo zaznamujeta upanje in zaupanje.

Spoznavanje države gostiteljice

Na Poljskem so škofje Evropske unije obiskali Tykocin, da bi poglobili svoje razumevanje zgodovine te države. Tam so si ogledali cerkev Svete Trojice in nekdanjo sinagogo, ki je danes muzej. V tej sinagogi je nekoč živela judovska skupnost z okoli 2.500 prebivalci, ki so jo nacisti tragično uničili leta 1941.

Naslednja skupščina ComECE je predvidena v Bruslju med 27. in 29. novembrom 2024.

Naslednja skupščina ComECE je predvidena v Bruslju med 27. in 29. novembrom 2024.

Celotno izjavo ComECE na temo širitve EU lahko preberete na spletni strani SŠK.

Nalaganje
Nazaj na vrh