Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Jamnik: koliko časa lahko Evropa preživi brez dediščine temeljnih vrednot?

Za vas pišejo:
M.M.Š., T. J.
Objava: 18. 04. 2024 / 18:20
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.04.2024 / 21:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Jamnik: koliko časa lahko Evropa preživi brez dediščine temeljnih vrednot?
Škof Jamnik, predsednik ComECE škof Mariano Crociata in Lojze Peterle na zasedanju na Poljskem. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Škof Jamnik: koliko časa lahko Evropa preživi brez dediščine temeljnih vrednot?

Predstavniki Komisije škofovskih konferenc Evropske unije v poljskem mestu Łomża zasedajo v okviru spomladanske plenarne skupščine ComECE. Iz Slovenije se srečanja udeležujeta škof Anton Jamnik in nekdanji slovenski premier Lojze Peterle.

Prvi dan srečanja, v sredo, 17. aprila, je ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, predsednik komisije za etiko pri ComECE, zbranim udeležencem zasedanja predstavil delo komisije, ki pred evropskimi volitvami pripravlja posebno izjavo o vprašanju demokracije v Evropi.

»Sprejeti moramo sedanje razmere«

Škof Jamnik je svojim evropskim kolegom posebej izpostavil naslednje poudarke:

- dostojanstvo človeka je temeljna vrednota Evropske unije, zato je potrebno narediti vse kar je mogoče, da jo ohranimo. V EU smo ljudje različnih kultur in jezikov, naše identitete so različne, toda dostojanstvo vsakega prebivalca je enakopravno.

-krščanstvo v Evropi vsaj v določenih državah vse bolj postaja manjšina, posebej kar se tiče dejavne vere. To je stvarnost ki pa je tudi izziv, da iz položaja nekdaj prevladujočih struktur vedno bolj prehajamo k evangeljskemu pričevanju in služenju.

- etična vprašanja so v veliki meri odsev stanja splošne kulture in stanja duha v Evropi ter seveda tudi vprašanje pristnosti krščanskega pričevanja, oziroma so vedno tudi vprašanje osebne vere. Če EU izgubi ta humus duhovnega življenja, molitve, zakramentov, če Cerkev postaja preveč sistem struktur, potem se odpira ključno vprašanje: Koliko časa lahko Evropa preživi od dediščine temeljnih vrednot, ki jih je prejela v svoji bogati zgodovini, če teh več ne goji in neguje danes in jih posreduje naprej?

Katero koli etično vprašanje rešujemo, moramo vedno imeti pred seboj spoštovanje čudeža življenja od spočetja do naravne smrti.

- podivjani liberalizem zahodne Evrope in totalitarni komunizem vzhodne Evrope, ki še kljub demokratičnim spremembam ostaja se zelo močna matrica razmišljanja mnogih, oba obljubljata raj na zemlji in krščanstvo potiskata v getoizacijo, v neko zasebno verovanje, ki naj bo čim bolj oddaljeno od vsakdanjega življenja. Ali bomo kristjani pristali na to logiko, se bomo poskrili v neko udobno in ugodno zasebnost?

- katero koli etično vprašanje rešujemo, moramo vedno imeti pred seboj spoštovanje čudeža življenja od spočetja do naravne smrti.

- sprejeti je treba sedanje razmere, ne pa se vedno znova z nekakšno nostalgijo vračati v preteklost in razmišljati v kategorijah, ki jih že davno ni več. Ta prostor in čas sta naš izziv in priložnost. Ko odgovarjamo na določene etične dileme, moramo biti spoštljivi in nikogar žaliti ali izključevati, kar pa ne pomeni da nismo jasni, in izogibamo se slehernemu populizmu.

Nujno potrebujemo pogum, razumnost in odgovornost.

- potrebni so pogum, razumnost in odgovornost

- različne ideologije (teorije spola … itd), populizmi in ekstremizmi na različnih področjih močno zaznamujejo tudi reševanje etičnih dilem. Prav zato je še toliko bolj potrebno ohranjati kritično razmišljanje in po besedah apostola jasno in razločno spregovoriti o razlogih krščanskega upanja.

To je bilo nekaj škofovih izhodiščnih misli za razpravo o konkretnih vprašanjih, predvsem sprejeti resoluciji o splavu, umetni inteligenci, duševnem zdravju in vprašanjih medicinske etike oz. genetike.

Danes nagovor Lojzeta Peterleta, jutri Tomaš Halik

Danes je udeležence srečanja nagovoril nekdanji predsednik slovenske vlade Lojze Peterle, jutri pa bodo prisluhnili Tomášu Halíku, profesorju sociologije na Karlovi univerzi v Pragi in predsedniku Češke krščanske akademije.

Nalaganje
Nazaj na vrh