Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kandidatni listi SLS za evropske volitve tudi dr. Sara Ahlin Doljak

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 04. 2024 / 15:45
Oznake: Politika, Stranke
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2024 / 15:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kandidatni listi SLS za evropske volitve tudi dr. Sara Ahlin Doljak
Kandidati SLS na junijskih volitvah v Evropski parlament (manjka Aljaž Barlič). FOTO: X Peter Gregorčič

Na kandidatni listi SLS za evropske volitve tudi dr. Sara Ahlin Doljak

Po opozicijskih SDS in NSI je danes še tretja od pomladnih strank, zunajparlamentarna Slovenska ljudska stranka (SLS), predstavila imena na listi kandidatov za volitve v Evropski parlament.

SLS je že pred novim letom sploh prva od slovenskih političnih strank naznanila ime nosilca liste – nekdanjega predsednika Programskega sveta RTV Slovenija, profesorja in pronicljivega političnega analitika dr. Petra Gregorčiča. Ostalih imen tedaj še ni omenjala, jih je pa zato razkrila danes v ljubljanskem hotelu in kongresnem centru Grand Plaza.

Pri repu predsednik Balažic

Imena so zdaj znana, ne pa še tudi njihov vrstni red na kandidatni listi. Znano je le, da bo Gregorčič na čelu in predsednik stranke Marko Balažic povsem pri repu kandidatov. Med njima se bo zvrstilo še kar nekaj prepoznavnih in uveljavljenih obrazov, tudi dosedanji strankin evropski poslanec Franc Bogovič, ki je bil pred petimi leti izvoljen na skupni listi SDS in SLS.

Presenečenje: dr. Sara Ahlin Doljak

Znano ime med kandidati je tudi nekdanji poslanec SDS in SLS, državni sekretar in dolgoletni župan Destrnika Franc Pukšič, medtem ko je drugo presenečenje na seznamu dr. Sara Ahlin Doljak, odvetnica, mediatorka in izredna profesorica prava, redno uvrščena med 10 najvplivnejših pravnikov v državi (tudi za leto 2023).

Dva predstavnika podmladka

Sicer pa so med strankinimi kandidati še nevrobiologinja, podjetnica in občinska svetnica v Ivančni Gorici dr. Nina Strah, predsednica Zveze kulturnih društev Kranj Mija Aleš in predstavnika strankinega podmladka Nove generacije SLS – njegova predsednica in hkrati podpredsednica stranke Kaja Galič in Aljaž Barlič, predsednik NG SLS Zagorje in pripravnik v Evropskem parlamentu.

Računajo na vsaj en mandat

»Računamo na vsaj en mandat evropskega poslanca. Vrstnega reda še nismo določali, pogovarjamo se še med seboj, preostala mesta bodo določena po željah posameznih kandidatov. Prepričan pa sem, da bo vseh devet evropskih poslancev iz Slovenije letos izvoljenih s preferenčnim glasom, tako da na koncu niti ne šteje, kje si,« je prepričan predsednik SLS Balažic.

Želja je tudi vrnitev v Državni zbor

»Veliko sem na terenu in ugotavljam, da je SLS v slovenskem prostoru po krivici zapostavljena. To je živa stranka z zelo veliko odbori, zdi se mi pomembno, da – tudi kot najstarejša stranka v Sloveniji – ohrani parlamentarni status, pa tudi, da pride v Državni zbor. Zato mi ni pomembno, kdo bo izvoljen v Evropski parlament, pomembno pa mi je, da lista uspe,« je zagotovil nosilec liste Gregorčič.

Najbolj vključujoča lista

Lista je bila v četrtek na organih stranke soglasno potrjena, kar po besedah Balažica daje optimizem in vpliva upanje za delo vnaprej, po njegovem pa je lista med vsemi doslej znanimi slovenskimi bržkone najbolj vključujoča, zaradi česar lahko najbolj kompetentno naslavlja izzive vseh družbenih podskupin.

Nalaganje
Nazaj na vrh