Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SLS s Petrom Gregorčičem: najpametnejša poteza, sovražni prevzem ali drobljenje glasov?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 11. 2023 / 08:26
Oznake: Politika, Stranke, Svet
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2023 / 14:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
SLS s Petrom Gregorčičem: najpametnejša poteza, sovražni prevzem ali drobljenje glasov?
Dr. Peter Gregorčič se prvič podaja v politične vode. FOTO: FB SLS

SLS s Petrom Gregorčičem: najpametnejša poteza, sovražni prevzem ali drobljenje glasov?

Med strankami, ki so že obelodanile vsaj kakšno ime, ki bo kandidiralo za evropske poslance na volitvah prihodnje leto, je bila med prvimi zunajparlamentarna Slovenska ljudska stranka (SLS).

Predsednik SLS Marko Balažic in nosilec strankine liste na evropskih volitvah dr. Peter Gregorčič. FOTO: FB SLS

Nosilec njene liste na volitvah v Evropski parlament bo dr. Peter Gregorčič, izredni profesor na ljubljanski Fakulteti za strojništvo, nekdanji predsednik Programskega sveta RTV Slovenija in pronicljiv družbeni in politični analitik, v zadnjem obdobju zlasti v televizijski oddaji Ura moči. Zanj bo to prva politična izkušnja.

Plebiscitarna podpora

Ob zahvali organom stranke, ki so ga potrdili s plebiscitarno podporo, je Gregorčič izpostavil, da je močna Evropska unija (EU) ključna za naše materialno, kulturno in duhovno blagostanje, k čemur moramo dodati svoj delež in danes, ko je EU na razpotju, tja poslati najboljše.

Migrantski val lahko ogrozi eno ključnih pridobitev EU

»Na naših mejah in v naši bližini imamo dve vojni, soočamo se z migrantskim valom, ki ob neustreznih politikah lahko ogrozi eno ključnih pridobitev EU – odprtost meja znotraj Schengenskega območja. Čutimo posledice podnebnih sprememb in energetske krize, zgrešene politike na tem področju pa utegnejo ošibiti naše gospodarstvo, kmetijstvo in prizadeti najranljivejše državljanke in državljane Evrope,« je poudaril Gregorčič.

Šest ključnih zavez

Po njegovem je zato oblikovanje močne liste za Evropski parlament prvi prispevek k skupnemu cilju, k močni Sloveniji in močni EU za vse. Kot vsebinske prioritete je izpostavil 6 ključnih zavez: močno EU za vse generacijske in socialne skupine; demokracijo in vladavino prava za vse; krepitev skupne zunanje in varnostne politike; skupno varovanje meja pred nezakonitimi migracijami; energetsko neodvisnost; zeleni prehod na način, da se ne odpovemo najboljšemu, kar v Evropi premoremo in znamo.

Pomanjkanje vizije

Predsednik SLS Marko Balažic je izpostavil, da stranka, tudi kot prva iz Slovenije, ostaja trdna članica družine Evropske ljudske stranke (ELS), saj čuti moralno zavezo, da jasno izpostavi pomen močne Slovenije v Evropi. Obenem je poudaril, da je začarani krog ukvarjanja s samim seboj v slovenski politiki posledica pomanjkanja vizije.

Obljubljeno bo tudi izpolnil

»Prvi smo transparentno najavili začetek oblikovanja liste, s katero se lahko poistovetijo vsi. Z jasno zavezo, da potrebujemo močno Slovenijo in močno Evropo. Vsi, ki poznajo dr. Petra Gregorčiča, vedo, da bo obljubljeno tudi izpolnil. In to je natančno tisto, kar danes v politiki potrebujemo,« je še podčrtal Balažic.

Do generacijskega preloma ni prišlo

Ob tem dodaja, da je eden od razlogov za izrazito družbeno polarizacijo in ukvarjanje s samim seboj v Sloveniji tudi dejstvo, da ni v našem političnem prostoru nikoli zares prišlo do generacijskega preloma, niti na ravni formalnih nosilcev oblasti, kaj šele na ravni centrov moči.

Naloga mlajše generacije

»Starejša generacija političnih akterjev vzvodov oblasti nikoli ni zares in v celoti prenesla na mlajšo generacijo. Tega ji ne gre zameriti, saj izvedba generacijskega preloma ni naloga starejše generacije politikov. To je naša naloga. Naloga mlajše generacije. Mi in samo mi moramo sami poiskati in si izboriti svoj prostor pred soncem,« so pomlajeno kandidatno listo napovedali v SLS.

Čas je dozorel

In še: »Mi, mlajša generacija, smo sami odgovorni za našo prihodnost in za prihodnost države, v kateri nam je dano živeti.« Prepričani so, da je čas dozorel in da so tudi sami dozoreli, da lahko to dokončno izvedejo, zato si SLS kot najstarejša politična stranka v Sloveniji želi v širšem družbenem prostoru iskati sposobne ljudi, ki so se uveljavili kot dejavni državljani in s svojim angažmajem dokazali, da jim je mar za državo.

Okolje, v katerem se bodo opogumili vstopiti v aktivno politiko

»Ponuditi jim želimo okolje, znotraj katerega se bodo opogumili vstopiti v aktivno politiko. Oblikovanje liste za volitve v Evropski parlament prihodnje leto je prvi v nizu korakov, s katerimi si kot stranka prizadevamo za uspešen generacijski prehod. Ker verjamemo, da to Slovenija potrebuje in si tudi zasluži,« so še zapisali v SLS.

Najpametnejša poteza v zadnjih 30 letih

Izbira dr. Petra Gregorčiča, ki s tem, po lastnih besedah, svojo vlogo aktivnega državljana nadgrajuje z vstopom na politični parket, je sprožila velik odmev v javnosti, ki je njegovemu koraku precej naklonjena. »SLS je z njegovo kandidaturo napravila najbolj pametno potezo v zadnjih 30 letih. Njegov uspeh na evropskih volitvah bo dal krila SLS na prihodnjih parlamentarnih volitvah, ko se bo vrnila v Državni zbor,« je denimo čivknil Samo Glavan.

Odziv iz SDS in NSi

Odzvali pa so se tudi v obeh opozicijskih parlamentarnih strankah. Prvak SDS Janez Janša je zapisal: »Sanje NSi, da še kdaj dobijo poslanca Evropskega parlamenta, praktično dokončno pokopane. Glasovi se bodo ob 10-odstotne pragu najverjetneje razdrobili do te mere, da ga niti SLS niti NSI ne more doseči.« Vidni član NSi Janez Pogorelec pa vrača: »Janša zelo rad podtika svoje ljudi drugim strankam in to je tipičen primer tega. Sovražni prevzem SLS. Kanglerja je že pomalical, zdaj pa bo za kosilo imel še SLS. No, za večerjo pa bo ostal lačen. Samo NSi se mu še ne pusti hegemonizirati.«


Skupni listi in izvolitev Bogoviča

Na prejšnjih evropskih volitvah sta imeli sicer SLS in SDS skupno listo, ki je v Evropski parlament popeljala tudi nekdanjega predsednika SLS mag. Franca Bogoviča. Ta je bil evropski poslanec tudi že v prejšnjem mandatu (2014–2019) kot uspešen kandidat skupne liste SLS in NSi. Na evropskih volitvah 2004 in 2009 je Slovenska ljudska stranka nastopala samostojno in ostala brez uspeha.

Nalaganje
Nazaj na vrh