Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski škofje zasedajo na Poljskem, med govorniki tudi škof Jamnik in Lojze Peterle

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 16. 04. 2024 / 14:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.04.2024 / 07:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski škofje zasedajo na Poljskem, med govorniki tudi škof Jamnik in Lojze Peterle
Škof Jamnik in predsednik CCEE, škof Vilne Gintaras Grušas na srečanju na Poljskem. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Evropski škofje zasedajo na Poljskem, med govorniki tudi škof Jamnik in Lojze Peterle

Predstavniki Komisije škofovskih konferenc Evropske unije jutri začenjajo dvodnevno zasedanje spomladanske plenarne skupščine ComECE v poljskem mestu Łomża. Iz Slovenije se srečanja udeležujeta škof Anton Jamnik in nekdanji slovenski premier Lojze Peterle.

Udeleženci zasedanja bodo med 17. in 19. aprilom obeležili 20. obletnico velike širitve Evropske unije in se v luči prihajajočih evropskih volitev poglobili v glasove Srednje in Vzhodne Evrope.

Dnevni red skupščine vključuje tri glavna zasedanja, ki se osredinjajo na proces povezovanja Evropske unije, kako ta sestav dojemajo v Srednji in Vzhodni Evropi ter prihodnje usmeritve v razmerah trenutnih geopolitičnih izzivov.

Lojze Peterle bo udeležence srečanja nagovoril na posebnem posvetu o dojemanju EU z vidika Srednje in Vzhodne Evrope.

V sredo, 17. aprila, bo Ján Figel', član upravnega odbora Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo, nekdanji posebni odposlanec za spodbujanje verske svobode zunaj EU in glavni pogajalec v pristopnem procesu Slovaške k EU, s škofi razpravljal o uspehih in izzivih pri vključevanju v Evropsko unijo.

Po sveti maši bo zbrane nagovoril ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, predsednik komisije za etiko pri ComECE, ki bo predstavil delo komisije: ta pred evropskimi volitvami pripravlja posebno izjavo o vprašanju demokracije v Evropi.

Preberite tudi: V podporo krščanskim vrednotam in evropskemu projektu: izjava ComECE pred evropskimi volitvami

V četrtek, 18. aprila, bo udeležence srečanja na posebnem posvetu o dojemanju EU z vidika Srednje in Vzhodne Evrope nagovoril nekdanji predsednik slovenske vlade Lojze Peterle. Ta dan bo skupščina sprejela izrednega gosta Stanisława Gądeckega, nadškofa Poznana in nekdanjega predsednika Poljske škofovske konference.

Udeležence srečanja na Poljskem bo nagovoril tudi Lojze Peterle. FOTO: Tatjana Splichal

V petek, 19. aprila, je na programu nagovor Tomáša Halíka, profesorja sociologije na Karlovi univerzi v Pragi in predsednika Češke krščanske akademije. Škofje bodo v dialogu s prof. Halikom raziskovali pogled Srednje in Vzhodne Evrope na prihodnost Cerkve in krščanstva v Evropi.

Škofa Anton Jamnik in Gintaras Grušas. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Nalaganje
Nazaj na vrh