Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski škofje za pravično razdelitev koronacepiva

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 02. 2021 / 11:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.02.2021 / 11:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski škofje za pravično razdelitev koronacepiva

Evropski škofje za pravično razdelitev koronacepiva

Skupni poziv s Caritas Evropa vsem evropskim ustanovam.

FOTO: Vatican Media

Komisija škofovskih konferenc pri Evropski zvezi (ComECE) je izrazila zahtevo po pravičnem razdeljevanju cepiva proti koronavirusni bolezni tudi v revnejših državah. Evropske ustanove bi morale dostop do cepiv zagotoviti vsem, je zapisano v skupni izjavi ComECE in Caritas Evropa, ki je bila včeraj objavljena v Bruslju. Poleg tega je nujno potrebno, »da se spodbuja množično cepljenje ne le za varnost in zaščito Evrope, temveč tudi za globalno javno zdravje kot skupno dobro«.

Naloga Evropske zveze je, da »hitro in podrobno izboljša svojo cepitveno strategijo ter da izpelje množične cepitvene kampanje ne le zaradi lastne varnosti in zaščite Evrope, temveč tudi za ljudi v revnejših državah«. Evropski škofje in Caritas poudarjajo »odločilno vlogo, ki bi jo morala igrati Evropska zveza, da bi izpostavila moralno nujnost za čim bolj množično razpoložljivost koronacepiv«. To bi bilo v skladu »z načeli solidarnosti, družbene pravičnosti in vključevanja, na katerih so zgrajeni temelji Evropske zveze«.

Nekaj začetnih težav z evropskim cepitvenim načrtom

Evropska zveza bi morala »izravnati uničujoče učinke krize v obliki strahov, naraščajočih družbenih neenakosti in obubožanja velikih delov svetovnega prebivalstva«. Poleg tega bi morala podpirati svoje države članice, »da bi premagale strahove pred cepljenjem in pomanjkljivimi informacijami«.

Kot poroča spletni portal Vatican News, je Evropa svoj cepitveni program začela izredno počasi, če jo primerjamo z drugimi premožnejšimi državami. Prvo dozo cepiva je prejelo okoli 5 odstotkov evropskih državljanov, v primerjavi z 21 odstotki v Združenem kraljestvu in 14 odstotki v Združenih državah Amerike. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v začetku meseca priznala, da je bilo s cepitvenim načrtom nekaj težav.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh