Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski škofje zahtevajo jasnejšo razlago ‘zelenega gospodarstva’

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 21. 06. 2012 / 09:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropski škofje zahtevajo jasnejšo razlago ‘zelenega gospodarstva’

Predsednik Komisije škofovskih konferenc Evropske zveze, kardinal Marx, meni, da trenutni gospodarski model v ospredje postavlja potrošništvo in zapostavlja človekovo dostojanstvo.

Predsednik katoliške Komisije škofovskih konferenc Evropske zveze, münchenski kardinal Reinhard Marx, dvomi o izidu razvojne konference Združenih narodov Rio+20. ‘Zeleno gospodarstvo’, o katerem razpravljajo na tokratni konferenci, je potrebno jasneje določiti, je kardinal pojasnil minulo sredo v Bruslju ob predstavitvi uradne izjave evropskih škofov pred začetkom konference v Riu.

Trajnostni razvoj zahteva ne le sprememb v proizvodnji, kjer naj bi uvedli okolju prijazne postopke za zaščito naravnih virov, pač pa predvsem spremembo vedenja med potrošniki.

Zamisel o ‘zelenem gospodarstvu’ bo uspešna le do te mere, dokler bo v korist tudi najrevnejšim prebivalcem našega planeta. Pri tem kardinal omenja spodbujanje izkoriščanja obnovljivih energetskih virov, ne da bi pri tem trpela proizvodnja osnovnih življenjskih sredstev. Predsednik evropske škofovske komisije je izrazil tudi zahtevo po učinkovitejšem programu za zaščito okolja. Po njegovem mnenju bi morale Cerkve, podjetja in predvsem krajevni izvajalci pripraviti konkretne načrte na področju okoljevarstva.

K zaščiti človeka in narave sodi tudi odgovornost posameznika, piše kardinal Marx. Dolžnost vsakega izmed nas je, da v prid celostnega razvoja na stranski tir postavimo lastne interese. Trenutni gospodarski model v ospredje postavlja potrošništvo in prepogosto zapostavlja človekovo dostojanstvo in druge potrebe. Pomembno je, da znamo ločevati med bistvenim in presežnim.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh