Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropsko taizejsko srečanje mladih v Poznanu zaključeno

Objava: 04. 01. 2010 / 10:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropsko taizejsko srečanje mladih v Poznanu zaključeno

Ob koncu letošnjega leta taizejska skupnost mlade vabi v nizozemski Rotterdam

32. evropsko novoletno srečanje mladih pri taizejski ekumenski skupnosti se je zaključilo minuli petek zvečer. Preko 30.000 mladih je pripotovalo v industrijsko in kulturno mesto na zahodu Poljske in tam pet dni molilo, pelo ter razpravljalo o različnih temah. Po molitvah v župnijah so mladi v soboto odpotovali proti domu. Naslednje srečanje je predvideno konec letošnjega leta v nizozemskem Rotterdamu.

Mladi se bodo v Rotterdamu zbrali 28. decembra 2010, srečanje pa se bo zaključilo 1. januarja prihodnje leto, je napovedal taizejski prior. Po navedbah skupnosti na srečanje skupaj vabijo Nizozemska škofovska konferenca, protestantska Cerkev in Svet deželnih Cerkva. Rojstno mesto Erazma Rotterdamskega se kot Evropska prestolnica mladih 2009 veseli mladih obiskovalcev ob izteku letošnjega leta.

V svojem nagovoru je taizejski prior, brat Alois, udeležence opogumil, naj javno priznavajo svojo vero. Osrednje teme srečanja so bile pravičnost, solidarnost in mir. Dvajset let po padcu ‘železne zavese’ je tekla razprava tudi o svobodi in zgodovini Poljske. Mladi pa so razmišljali tudi o položaju kristjanov na Kitajskem.

Tako kot na zahodu tudi na Kitajskem vlada velika potreba po duhovnosti, ljudje pa se množično predajajo grehu. Vse to se dogaja kljub izboljšanju gospodarskega položaja, je dejal brat Alois, ki je Kitajsko obiskal minulo jesen. Nemški teolog je poudaril pomen svobode veroizpovedi, saj imajo številni mladi kristjani na Kitajskem, podobno kot udeleženci srečanja iz Poljske, Slovenije in drugih srednje- in vzhodnoevropskih držav, starše in stare starše, ki so za svojo vero morali veliko pretrpeti.

Brat Alois je v novem letu napovedal nadaljna taizejska srečanja mladih, in sicer v filipinski prestolnici Manili ter v čilskem Santiagu. Avgusta se bodo v taizejski skupnosti posebej spominjali svojega ustanovitelja, brata Rogerja, ki je pred petimi leti podlegel kot žrtev atentat duševno neuravnovešene ženske. Tega meseca bo minilo tudi 70 let od prihoda brata Rogerja v burgundski Taize v vzhodni Franciji, kjer se je gibanje tudi pričelo. Na pobudo brata Rogerja že od leta 1978 skupnost bratov vsako leto priredi novoletno srečanje mladih v enem izmed evropskih velemest.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh