Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evrovizija prihodnje leto v Veliki Britaniji

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 25. 07. 2022 / 16:52
Oznake: Kultura, Svet, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2022 / 17:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evrovizija prihodnje leto v Veliki Britaniji
Sam Ryder je v Italiji s pesmijo »Space Man« po dolgih letih Združenemu kraljestvu spet zagotovil vrhunsko uvrstitev. Osvojil je drugo mesto. FOTO: FB Sam Ryder

Evrovizija prihodnje leto v Veliki Britaniji

Evropsko združenje javnih radiotelevizij (EBU) je uradno potrdilo namigovanja, ki so se pojavljala v medijih že kar nekaj časa. Kljub temu, da je na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije v italijanskem Torinu zmagala Ukrajina, zaradi znanih razmer v tej vzhodnoevropski državi tega največjega glasbenega šova stare celine ne bo gostila Ukrajina, pač pa Velika Britanija.

»Hvaležni smo našim partnerjem pri BBC, ker so izkazali solidarnost z nami,« je dejal Mikola Černotickij, vodja ukrajinske javne radiotelevizije UA:PBC. Katero mesto bo izbrano za gostitelja, še ni znano, zanimanje pa so po poročanju BBC izrazila številna mesta, kot so Glasgow, Manchester, Leeds, Liverpool, Newcastle, Birmingham, Aberdeen, London, Brighton, Bristol, Belfast in Cardiff.


Ukrajina neposredno v finalu

Datum tekmovanja še ni določen, a po vzoru zadnjih let bo predvidoma maja. Ukrajina bo avtomatsko nastopila v finalu, kot je običajno za zmagovalca, skupaj s tako imenovano peterico velikih, ki jo sestavljajo Velika Britanija, Francija, Nemčija, Italija in Španija. Ukrajinska javna televizija UA: PBC bo sodelovala z BBC pri razvoju ukrajinskih elementov oddaje.

»Prepričan sem, da bomo skupaj lahko dodali ukrajinski duh temu dogodku in znova združili celotno Evropo okoli naših skupnih vrednot miru, podpore, slavljenja raznolikosti in talenta,« je prepričan Černotickij.

V Torinu je maja slavila ukrajinska zasedba Kalush Orchestra. Britanec Sam Ryder je zasedel drugo mesto za Združeno kraljestvo, kar je najboljši rezultat te države po letu 1998.

Britanska kulturna ministrica: Tekmovanje bo odsev ukrajinske ustvarjalnosti

Premier Boris Johnson in ministrica za kulturo Nadine Dorries sta pozdravila novico, hkrati pa obžalovala neželene okoliščine. Ministrica je ob tem dejala: »Žal mi je, da zaradi nenehnega prelivanja krvi Ukrajina ne bo mogla gostiti dogodka, kjer bi moral biti.« Dodala je, da bo Združeno kraljestvo »zagotovilo, da bo tekmovanje odražalo nedavno zmago Ukrajine na Evroviziji in ukrajinsko ustvarjalnost.«

Premier Johnson pa je tvitnil, da bo Združeno kraljestvo organiziralo »fantastično tekmovanje v imenu naših ukrajinskih prijateljev« in da sta se prejšnji teden z ukrajinskim predsednikom Zelenskim dogovorila, da mora tekmovanje »slaviti državo in prebivalce Ukrajine«.

Prizorišče mora imeti prostor za 10.000 obiskovalcev

Martin Österdahl, ki skrbi za izvedbo tekmovanja za pesem Evrovizije, je dejal: »Izjemno smo hvaležni, da je BBC sprejel izvedbo tekmovanja za pesem Evrovizije v Združenem kraljestvu leta 2023.«

EBU je v svoji izjavi dejal še, da mora gostiteljsko prizorišče sprejeti približno 10.000 gledalcev, biti mora na dosegu mednarodnega letališča in imeti dovolj hotelskih namestitev za vsaj 2000 delegatov, novinarjev in gledalcev.


Nalaganje
Nazaj na vrh