Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

FAO: cene hrane v svetu vztrajno naraščajo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 01. 2021 / 10:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2021 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
FAO: cene hrane v svetu vztrajno naraščajo

FAO: cene hrane v svetu vztrajno naraščajo

Meso, mlečni izdelki, žitarice, rastlinska olja in sladkor tako dragi kot nazadnje pred tremi leti.

FOTO: Tatjana Splichal

Cene živil v svetu v zadnjih sedmih mesecih nenehno naraščajo in so bile v lanskem decembru že za 6,4 odstotke višje kot v istem obdobju leto prej, je razvidno iz poročila o gibanju cene prehrane, ki ga je včeraj v Rimu objavila Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). Kot poroča spletni portal Vatican News, je bila v letnem povprečju 2020 nakupovalna košarica z mesom, mlečnimi izdelki, žitaricami, rastlinskimi olji in sladkorjem tako draga kot nazadnje pred tremi leti.

Kazalo cen hrane (FAO Food Price Index FFPI) je decembra lani dosegel 107,5 točk, kar je 2,5 odstotka več kot v mesecu novembru. Lansko povprečje je bilo sicer 97,9 točk, kar pomeni porast za 3,1 odstotek v primerjavi z letom 2019, še vedno pa za 25 odstotkov nižje kot zgodovinski vrhunec leta 2011 s 131,9 točkami.

Višje cene živil med drugim posledica stavk v Argentini

Rastlinska olja so se decembra podražila za 4,7 odstotke in so dosegla najvišjo točko od septembra 2012. Dovolilnice za izvoz palmovega olja, višje carine v Indoneziji in zvišane cene sojinega olja, kar je med drugim tudi posledica stavk v Argenitini, so povzročile podražitev v tej panogi za 19,1 odstotkov v primerjavi z letom prej.

Žito je bilo leta 2020 v povprečju dražje za 6,6 odstotkov. Izvozne cene za pšenico, koruzo, proso in riž so ob koncu leta narasle zaradi predvidene slabše letine v Severni in Južni Ameriki ter Ruski federaciji. Nedavni porast kazalcev za mlečne izdelke je povzročilo večje povpraševanje v Zahodni Evropi; kljub temu je povprečna letna vrednost v primerjavi z letom 2019 padla za en odstotek.

Meso se je v primerjavi s prejšnjim letom pocenilo za 4,5 odstotke, ne glede na večje povpraševanje predvsem na Bližnjem vzhodu. Sladkor se je v letu povprečno podražil za 1,1 odstotek, predvsem zaradi višjih uvoznih dajatev na Kitajskem in povečani potrebi s strani živilske industrije v Indoneziji.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh