Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Farna cerkev naj bo cele fare srce – pol stoletja »farnega srca« v Grosupljem

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 20. 06. 2022 / 06:30
Oznake: Dogodek, Škof, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.06.2022 / 00:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Farna cerkev naj bo cele fare srce – pol stoletja »farnega srca« v Grosupljem
Slovesno mašo je daroval nadškof Stanislav Zore. FOTO: FB Nadškof Stanislav Zore

Farna cerkev naj bo cele fare srce – pol stoletja »farnega srca« v Grosupljem

Župnija Grosuplje je včeraj praznovala farni dan, še posebej slovesen zaradi praznovanja 50-letnice tamkajšnje cerkve sv. nadangela Mihaela.

Slovesno praznično mašo je v somaševanju daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, za pevsko kuliso so poskrbeli vsi župnijski pevski zbori, sodelovali so tudi številni drugi. »Za zlati jubilej naj vas Gospod obilno blagoslovi,« je župljanom zaželel nadškof Zore.

Cerkev sv. nadangela Mihaela je srce fare že 50 let. FOTO: FB Nadškof Stanislav Zore

Farna cerkev naj bo cele fare srce

In še: »V Župniji Grosuplje se verni že 50 let zbirajo k molitvi v novi cerkvi sv. nadangela Mihaela, ki so jo blagoslovili 18. junija 1972 in s tem dali v bogoslužno rabo. 'Farna cerkev naj bo cele fare srce' je bilo geslo takrat in je še danes. Naj tako ostane tudi za prihodnje rodove kristjanov v Grosupljem.«

Cerkev niso samo zidovi

Z njim se strinja tudi župnik Župnije Grosuplje Martin Golob: »Dogodek, ko naša župnijska cerkev praznuje 50 let, ni kar tako. Cerkev niso samo zidovi. Naša župnijska cerkev je naš skupni dom. Je tabernakelj z oltarjem, kjer se daruje Bog, je naše srce, je ognjišče, kjer se polnijo naša srca, da bi postala čim bolj podobna Jezusovemu srcu.

Cerkev je duhovni poligon in 'porodnišnica'

Naša cerkev je 'porodnišnica', saj se v njej 'rodi' nešteto novih Božjih otrok, ki postanejo naši bratje in sestre. Je prostor duhovnega počitka, kjer se čas ustavi, kjer ni pomembno nič drugega kot to, da sem ljubljen od Boga in se učim to ljubezen sprejemati. Je duhovni poligon, kjer rastemo v občestvu, v medsebojni povezanosti in sodelovanju.«

Po maši se je dogajanje preselilo v šotor na župnijskem parkirišču. FOTO: FB Nadškof Stanislav Zore

Veselo pod šotorom

Po maši so se navzoči preselili pod šotor na župnijskem parkirišču, kjer so si v prijetnem srečanju oder izmenjevali in za dobro voljo skrbeli ansambel Saša Avsenika, Dejan Vunjak, Bernarda Žarn, folkorna skupina in tamburaši KUD Sv. Mihaela, folkloristi iz Horjula in še mnogi drugi.

Župnijski zbornik

Ob tej priložnosti je luč sveta ugledal tudi obsežen župnijski zbornik, ki so ga poimenovali »Pod Mihaelovim varstvom«. Na 500 straneh, polnih fotografij in bogate tekstovne vsebine, je obsežna zakladnica in pričevalec župnijskega življenja in življenja prednikov. Zbornik so predstavili minuli petek po večerni maši.

Kupi v trgovini

Mati mnogih cerkva : župnije ljubljanske nadškofije v sliki in besedi
Monografije
48,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh