Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Festival za tretje življenjsko obdobje poteka že 20. leto

Za vas piše:
T. M.
Objava: 30. 09. 2021 / 15:13
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2021 / 15:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Festival za tretje življenjsko obdobje poteka že 20. leto
FOTO: Festival za tretje življenjsko obdobje/Facebook.

Festival za tretje življenjsko obdobje poteka že 20. leto

Jubilejni, že 20. festival za tretje življenjsko obdobje je v sredo, 29. septembra, odprl svoja vrata.

Letošnji festival poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. »Festival so s slovensko in evropsko himno otvorili člani Slovenskega združenega veteranskega orkestra, ki vsako leto poskrbijo za kakovosten program in s svojo pozitivno energijo dodobra razgrejejo medgeneracijsko občinstvo, sledili pa so nagovori predstavnikov ministrstev,« so zapisali na uradni spletni strani. 

Podeljena so bila priznanja za dolgoletno sodelovanje na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki so jih prejeli: Srebrna nit – združenje za dostojno starost, Sindikat upokojencev Slovenije in Javni sklad za kulturne dejavnosti. Častni ambasador Festivala za tretje življenjsko obdobje je postal Andrej Jus, podpredsednik programskega sveta F3ŽO.

Festival poteka od 29. septembra do 1. oktobra v Cankarjevem domu v Ljubljani. 

Program jubilejnega 20. festivala za tretje življenjsko obdobje je zelo bogat in povezovalno medgeneracijski. Dogodek soustvarja več kot 3.000 posameznikov in predstavlja enega izmed največjih dogodkov za starejše v Evropi, saj s svojimi vsebinami uspešno gradi most med generacijami, posamezniki, nevladnimi in drugimi pomembnimi organizacijami.

V okviru festivala na samem prizorišču med drugim potekajo pevski, plesni in gledališki nastopi. Izobraževalni program pa ponuja zanimive izobraževalne dogodke, polemične strokovne razprave in številne delavnice za vse generacije.

Digitalna pismenost starejših je izrednega pomena. FOTO: Pexels.

Rdeča nit strokovnega programa jubilejnega 20. festivala za tretje življenjsko obdobje se glasi »Evropski steber socialnih pravic – Evropa po epidemiji«. Znotraj tega bodo potekale različne tematike, ki bodo med drugim zajemale: Merila kakovosti dolgotrajne oskrbe; Kako se z izrazjem izogniti stereotipom o staranju; Stanovanjska problematika starejših;  Digitalizirana družba in starejši. 

1. oktober – mednarodni dan starejših 

Letošnji 1. oktober, ko obeležujemo mednarodni dan starejših, namenja osrednjo pozornost osveščanju pomena digitalne vključenosti starejših ter opozarjanju na stereotipe, predsodke in diskriminacije, povezane z digitalizacijo.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je v poslanici med drugim zapisal: »Kako koristna je sodobna tehnologija, smo videli tudi v času pandemije s covid-19, ko smo še zlasti v prvem in drugem delu okužb bili soočeni z novimi izzivi, pogojenimi z ukrepi izolacije oz. omejevanjem gibanja in socialnih stikov pri stanovalkah in stanovalcih v domovih za starejše in tudi pri starejših, ki so v času omejitev živeli sami v domačem okolju. Ti ukrepi so reševali življenja, hkrati pa povzročali številne stiske in osamljenost. Domovi za starejše so te stiske sicer poskušali manjšati v čim večji možni meri, tudi z omogočanjem stikov s svojci prek telefonov in računalnikov. Če bi starejši bili v večji meri digitalno pismeni, bi lahko te kontakte še okrepili in ne bi bilo potrebno čakati na pomoč zaposlenih in prostovoljcev.«

Kot  družba smo lahko uspešni le, če bomo vzpostavili pogoje, v katerih lahko v sožitju živimo vse generacije. To pa lahko dosežemo s  sodelovanjem in medsebojno pomočjo. Tudi pri doseganju večje digitalne pismenosti starejših. (Janez Cigler Kralj)


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh