Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Filipinska Cerkev nasprotuje uprizoritvam križanja na veliki petek

Objava: 04. 04. 2012 / 07:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Filipinska Cerkev nasprotuje uprizoritvam križanja na veliki petek

Tamkajšnji škofje obsojajo bičanje in križanja; po njihovem mnenju bi se morali katoličani namesto tega bolj potruditi za prenovo lastne vere.

Na tisoče Filipincev veliki teden in velikonočne praznike obhaja z javnimi uprizoritvami lastnega bičanja, nekateri pa se na veliki petek pustijo celo pribiti na križe, ki jih izdelajo sami. Filipinska škofovska konferenca je ponovno izrekla svoje nasprotovanje tem običajem. Namesto da si ljudje demonstrativno povzročajo hude bolečine, naj bi si verniki v velikem tednu in med velikonočnim slavjem raje prizadevali za prenovo svoje vere, je dejal nadškof iz Cebuja in predsednik Filipinske škofovske konference, José Palma.

Že v preteklih letih so filipinski škofje opozorili na to, da ni nikakršne potrebe po telesnem kaznovanju, če želi človek živeti svojo vero. spoved, molitev in meditacija o Kristusovem trpljenju so za to dosti primernejši.

Že več desetletij se ljudje na Filipinih na veliki petek v številnih mestih in vaseh v znamenje pokore dajo za približno četrt ure javno pribiti na križ. Običaj, ki se je v zadnjih letih spremenil tudi v pravo turistično predstavo, sicer ne vodi v smrt, vendar t.i. ‘Kristosom’ povzroča hude bolečine.

Filipini so edina azijska dežela z večinsko katoliškim prebivalstvom. 80 do 85% več kot devetdesetmilijonskega naroda je katoličanov.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh