Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Filipinski škofje branijo kardinala Tagleja pred lažnimi obtožbami

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 16. 03. 2020 / 11:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.03.2020 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Filipinski škofje branijo kardinala Tagleja pred lažnimi obtožbami

Filipinski predsednik kardinala obtožuje »političnega vmešavanja«.

Foto: Vatican Media

Filipinska škofovska konferenca odločno zavrača trditve, s katerimi filipinski predsednik obtožuje kardinala Luisa Antonia Tagleja, in jih označuje za »smešne in neutemeljene«, poroča Radio Vatikan.

Med generalnim zborovanjem filipinske zveze komunistov v mestu Pasay City je tamkajšnji predsednik Rodrigo Duterte izjavil, da je papež Frančišek Tagleja umaknil s položaja manilskega nadškofa zaradi njegovega političnega vmešavanja. Poleg tega naj bi kardinal po Dutertejevih besedah jemal cerkveni denar za namene opozicijske stranke.

Podpredsednik Filipinske škofovske konference Pablo Virgilio David trdi, da so to »neverjetno smešne obtožbe«, in predsednika vabi, naj se ukvarja z resničnimi problemi v državi, začne pa naj z izrednimi razmerami zaradi koronavirusa, ki se začenja širiti tudi na Filipinskem otočju.

Škof v Balangi, Ruperto Santos, trdi, da gre za »laži in izkrivljanje dejstev«, pri tem pa poudarja, da je nova služba kardinala Tagleja »Božja milost in blagoslov za Filipine«. Kardinal Tagle je namreč bil 8. decembra lani imenovan za prefekta Kongregacije za evangelizacijo narodov in je zato prenehal opravljati službo nadškofa v Manili.

Po besedah Brodericka Pabilla, trenutnega apostolskega upravitelja manilske nadškofije, si obtožbe predsednika Duterteja ne zaslužijo nit komentarja. Filipinski škof Alberto Uy pa izpostavlja, da ima Tagle kot novi prefekt »popolno zaupanje papeža Frančiška« ter da je »zgled ponižnosti, prijaznosti, zanesljivosti in svetosti«.

Sedanje izjave filipinskega predsednika Duterteja so zadnje v vrsti napadov na krajevno Cerkev. Ti napadi so povezani predvsem s kritikami filipinskih škofov o »vojni proti drogi« in velikim kršenjem človekovih pravic s strani filipinske vojske in policije, na kar nenehno opozarjajo tudi številne nevladne organizacije in mednarodna skupnost.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh