Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Filipinski škofje čestitali Nobelovi nagrajenki za mir

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 10. 2021 / 10:09
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2021 / 10:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Filipinski škofje čestitali Nobelovi nagrajenki za mir
Letošnja Nobelova nagrajenka za mir, filipinska časnikarka Maria Ressa FOTO: Vatican Media

Filipinski škofje čestitali Nobelovi nagrajenki za mir

Tri dni po razglasitvi letošnjih Nobelovih nagrajencev za mir - časnikarjev Marie Ressa s Filipinov in Dmitrija Muratova iz Rusije – so čestitke filipinski časnikarki izrekli tudi tamkajšnji škofje in predsednik države.

Filipinski škofje so po navedbah avstrijskega Kathpressa izrazili upanje, da bo prva tovrstna nagrada za osebo filipinske narodnosti »okrepila prepričanje našega ljudstva, da bomo zgradili narod, v katerem bo časnikarstvo v službi resnice, dobrote in pravičnosti«, kot so zapisali v včeraj objavljeni izjavi škofovske konference.

Skupaj z drugimi časnikarji je Maria Ressa doslej »pogumno« prispevala ne le k »iskanju resnice, temveč tudi in še pomembneje k izgradnji kulture dialoga«. To pa so vrednote, tako škofje, »ki jih kot Filipinci in kot škofje še naprej z veseljem podpiramo«.

Maria Ressa velja za eno najostrejših kritik filipinskega predsednika Duterteja.

Predsednik države Rodrigo Duterte pa je včeraj prek svojega tiskovnega predstavnika Harryja Roqua sporočil, da je Nobelova nagrada »zmaga Filipinke«, s katero se neizmerno veseli. Ressova velja za eno najostrejših kritik predsednika, ki je spletni preiskovalni časnikarski portal Rappler, katerega soustanoviteljica je, že večkrat označil kot »založbo lažnih novic« in orodje ameriške tajne službe CIA.

Pod predsednikom Dutertejem je medijska svoboda na Filipinih močno omejena. Tudi Ressova je bila zaradi preiskovalnega časnikarstva glede drogeraške vojne in drugih kršitev čovekovih pravic v preteklih letih že večkrat aretirana in deležna številnih obtožb.

Odbor za Nobelove nagrade je minuli petek oznanil, da letošnjo Nobelovo nagrado za mir prejmeta Ressova in ruski časnikar Dmitrij Muratov »za njuna prizadevanja za branjenje svobode izražanja, kar je predpogoj demokracije in trajnega miru«.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh