Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Film o boksarju, ki je postal duhovnik

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 22. 04. 2022 / 08:56
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.04.2022 / 09:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Film o boksarju, ki je postal duhovnik
Mark Wahlberg je prepričljiv v vlogi katoliškega duhovnika. FOTO: SONY PICTURES

Film o boksarju, ki je postal duhovnik

Te dni v ameriške kinematografe prihaja film Oče Stu (Father Stu, 2022) o katoliškem duhovniku Stuartu Longu.

Stuart je odraščal kot agnostik, brez kakršnegakoli poduka o veri. Menjaval je službe – preizkusil se je v boksu, tudi kot filmski igralec, a po številnih preobratih v življenju je začutil Božji klic in želel postati duhovnik. S tem se je njegova pot preizkušenj šele zares začela.

Navdih za igralca Wahlberga

»Odkar sem prvič slišal njegovo zgodbo, sem vedel, da me Bog kliče, da posnamem film o njem,« pove igralec Mark Wahlberg, predan katoličan, ki je v filmu odigral glavno vlogo. Film, ki ga je tudi produciral, je začel nastajati leta 2016, kmalu po smrti očeta Stuarta Longa.

Upamo, da bomo film čim prej lahko videli tudi pri nas. FOTO: SONY PICTURES

»Zgodba očeta Stuja me namreč močno spominja na moje življenje,« pove igralec. Tudi sam je našel osebno vero po številnih stranpoteh: rojen je bil sicer v katoliški družini v Bostonu, bil je zadnji od devetih otrok, v mladosti se je drogiral, zaradi pretepanja in rasnih žalitev pa je za kratek čas celo pristal v zaporu. 

Ko sem bil mlad, sem se zgledoval po napačnih ljudeh. (Mark Walhberg)

Prvi premiki v njegovem življenju so se zgodili, ko je v očeh svojih staršev videl razočaranje nad njim. Odločil se je, da popravi svoje življenje, in ena od sprememb je bilo rednejše obiskovanje svete maše. 

»Moj župnik je bil vedno ob meni, ko sem ga potreboval. Usmerjal me je na pravo pot in to počne vse do danes. Bil je in je še pomemben zgled v mojem življenju, bil je tudi kot svetovalec pri snemanju filma.«

Zgodba o spreobrnjencu, ki je postal duhovnik, najlaže med ljudmi razširi zavest, kako močan vpliv ima vera v Boga.

Stuart Long je imel kot profesionalni boksar nasilja polno mladost. Nato se je odločil, da bo postal filmski igralec. Med prodajo v delikatesi mu je v oči padlo dekle in da bi jo očaral, se je dal krstiti. Nihče od njiju pa ni pričakoval, da bo ta korak le prvi na njegovi poti do duhovništva.

Vsak se lahko spreobrne

Film o katoliškem duhovniku je nastal kot srčni projekt Marka Wahlberga. »Ves čas sem se spraševal, kako lahko Bogu poplačam za vse darove in blagoslove, ki jih prejemam v življenju,« razlaga igralec. 

Ker noben studio ni želel posneti filma o pokojnem katoliškem duhovniku, je velik delež denarja, potrebnega za produkcijo, prispeval Walhberg sam. Prepričan je namreč, da bo zgodba o spreobrnjencu, ki je postal duhovnik, najlaže med ljudmi razširila zavest, kako močan vpliv ima lahko vera v Boga in sledenje njegovim navdihom na posameznikovo življenje. 

Walhberg verjame, da film lahko navdihne tudi neverujoče in jih pripelje k spoznanju, da se vsakdo lahko spreobrne in odkupi za svoje napake.

»Snemanje tega filma je tudi pomemben trenutek v mojem življenju,« pojasnjuje Wahlberg. »Manj se moram osredotočati nase – to sem počel 50 let – ter bolj na Boga in na pomoč ljudem, ki niso bili deležni toliko blagoslovov kot jaz.«

Najpomembnejši film, ki ga je kdaj posnel

»Ne bi mogel biti bolj ponosen na ta film in na vse, ki so k njemu prispevali.« Med njimi sta med drugim Mel Gibson, ki v filmu igra Stuartovega očeta, in Gibsonovo dekle Rosalind Ross, ki je napisala scenarij in film tudi režirala.

Cinični filmski kritiki sicer zavijajo z očmi, češ da s tem projektom tako Gibson kot Wahlberg želita oprati svojo javno podobo in se prikazati kot dobra človeka.

Wahlberg na to odgovarja: »Ta film je zdaleč najpomembnejši od vseh, v katerih sem kdaj igral, in tudi najbolj oseben. Verjamem, da se bo res dotaknil ljudi, jih spremenil in izzval, da postanejo boljši in k temu pomagajo tudi drugim.«

Holywoodski visokoproračunski filmi, ki vero in Boga obravnavajo resno, so izjemno uspešni – v teh časih še bolj, saj si vsi ljudje, ne le verujoči, želijo navdihujočih zgodb, ki prinašajo upanje.

Film je v ZDA premierno prišel na platna v tednu pred veliko nočjo. Upamo, da ga bomo čim prej lahko videli tudi pri nas. Do takrat pa v ameriški katoliški aplikaciji Hallow lahko poiščete zvočne posnetke nekaj navdihujočih odlomkov iz filma.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Naša družina (15/2022).

Nalaganje
Nazaj na vrh