Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Film Papež Frančišek: Pot do Svetega sedeža

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 10. 03. 2016 / 12:28
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2023 / 09:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Film Papež Frančišek: Pot do Svetega sedeža

Film Papež Frančišek: Pot do Svetega sedeža

Predpremiera filma bo v nedeljo, 20. marca. Film si lahko ogledate v koloseju od 24. marca.

V ljubljanskem Koloseju smo si v četrtek, 10. marca, ogledali film Papež Frančišek: Pot do Svetega sedeža. Med gledalci so bili tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore, poznavalec filmov p. Andraž Arko in prevajalec Andrej Turk, ki so po ogledu filma spregovorili o svojih vtisih.

Biografska zgodba papeža Frančiška je predstavljena skozi oči španske novinarke Ane (Silvia Abascal), ki je očeta Jorgeja (Dario Grandinetti), kakor je sam želel, da ga nagovarja, spoznala na poti na konklave, na katerem je bil izvoljen Benedikt XVI. Od takrat sta bili njuni poti povezani. Bila je tudi ena redkih v novinarskih vrstah, ki je trdno verjela, da je prav Jorge Bergolio največji kandidat za papeža. Ob koncu (igranega) filma je izviren posnetek papeža Frančiška, ki ljudstvo nagovarja in prosi, naj moli zanj.

Preizkušnje očeta Jorgeja

A film ne govori le o konklavu, temveč se opiše življenje Jorgeja Maria Bergoglia tudi v času, ko se je odločal za poklic in odzive okolice (matere, ki si je želela vnuka, in prijateljev). Nato se poda v barakasta naselja, kjer živijo reveži, ki jih je oče Jorge obiskoval, jim pomagal skozi stiske in jih bodril. Med njimi nastopajo tudi nekateri, ki so zares bili v stiku s papežem, je pojasnil p. Andraž Arko. Pomemben pečat je po njegovem mnenju filmu dala novinarka, ženska – teh v filmih o papežih po navadi ni. Papež rahločutno pristopa do nežnejšega spola, še posebej v njihovih težkih trenutkih.


Foto: 2i Film

Nadškof je poudaril preizkušnjo zvestobe v poklicanosti, na poti odločitve in v življenju po tej odločitvi. – od mladih let do konklava in pozneje. To pa ni mogoče brez predanosti molitvi. Posebej so se ga dotaknile besede, ki jih oče Jorge izreče v filmu, da Jezus ni ostal na balkonu, temveč je šel me ljudi. »Ob tem lahko začutimo papeža Frančiška, njegov odnos do evangelija, do evangelizacije, Cerkve, skratka njegovo poklicanost in poslanstvo biti Kristusov in živeti za brate in sestre,« je povedal nadškof Zore.

Papež Frančišek ima odnos tudi do neverujočih, ko pravi, da do Boga ne prideš z razumom, temveč s srcem, o čemer je spregovoril v knjigi Božje ime je Usmiljenje. »Bog je tisti, ki naredi prvi korak k grešniku. Dovolj je majhna odprtina, odprtost za njegovo milost, da lahko vstopi, nagovori človeka in ga pokliče k sebi«, je povedal prevajalec Andrej Turk. »To se mi je zdelo dobro predstavljeno tudi v tem filmu.«



Več o filmu si preberite v velikonočni številki Družine v članku Andraža Arka Habemus film!, v katerem je o papežu med drugim zapisal: »Njegova pristna duhovniška moškost se kaže v vseh pogledih: kot usmiljenje in sočutnost na eni strani ter na drugi strani kot klena odločnost in pokončnost.«

Predpremiera filma Frančišek: Pot do Svetega sedeža bo v nedeljo, 20. marca, v ljubljanskem Koloseju. Film bo sicer na rednem sporedu od 24. marca, tudi v Kinu Komuna.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh