Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Filmi tedna, ki jih ne gre zamuditi (11.-17. marca)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 11. 03. 2023 / 06:00
Oznake: Film, Razvedrilo
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.03.2023 / 11:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Filmi tedna, ki jih ne gre zamuditi (11.-17. marca)
Prizor iz filma Džokejka. FOTO: zajem zaslona

Filmi tedna, ki jih ne gre zamuditi (11.-17. marca)

Nabor filmov, ki bodo v prihodnjem tednu na sporedu slovenskih programov in ki so vredni ogleda.

Pod belimi pečinami

Britanska drama, 2019

TV SLO 1 v soboto, 11. marca ob 23.00

Globoko oseben film, v katerem režiser secira zakon lastnih staršev, je čustveno silovita, a tudi nežna in humorja polna zgodba o obžalovanju, napačnih odločitvah ter o tem, da nikoli ni prepozno za nov začetek.

Grace in Edward sta skupaj že 33 let. Da bi praznovala to priložnost, sta povabila svojega, v Londonu živečega sina Jamieja, da ju obišče na domu na obali Sussexa, kjer slikovite pečine Hope Gapa gledajo na odprto morje. Kljub videzu je njuna komunikacija na najnižji točki. Grace očita Edwardu premalo navdušenja nad življenjem, Edward pa se v zakonu že dolgo počuti povsem neustreznega. Prišla sta tako daleč, da se Edward odloči zapustiti Grace zaradi druge ženske. Odločitev bo povzročila nenehen nemir za vse vpletene.


Džokejka

Avstralski film, 2019

TV SLO 1 v nedeljo, 12. marca ob 15.00

Biografski film o športnici Michelle Payne – prvi in še vedno edini ženski, ki je zmagala na največji konjski dirki v Avstraliji. Film je sicer režijski celovečerni prvenec igralke Rachel Griffits. 

Michelle Payne je najmlajša med desetimi otroki v konjerejski družini. Že od ranega otroštva je zaljubljena v družinski posel in želi tekmovati na turnirjih. Nihče ne verjame v njen uspeh, saj je Michelle nizke in drobne rasti, na videz preveč krhka, da bi se pomerila v tekmovalnem športu, v katerem največ štejeta moč in vzdržljivost. A Michelle s pomočjo trenerja svetu dokaže, da se je motil. Z najljubšim konjem osvoji melbournski pokal, prvo nagrado na največji konjski dirki v Avstraliji. S tem postane prva ženska, ki je osvojila to vrhunsko priznanje v svetu konjskih dirk.

Michelle Payne se je zaradi padca in poškodbe leta 2016 upokojila kot tekmovalka, danes pa vodi lastno konjerejsko podjetje.


Salomon

Biblijski film, 2/2

TV SLO 2 v nedeljo, 12. marca ob 23.15

Kralj Salomon je v Izraelu znan po pravičnosti, ljubezni do miru in poslušnosti Bogu. Po smrti matere, kraljice Batšebe, končno odpre največji tempelj na svetu, kjer domuje relikvija Skrinja zaveze, in razglasi, da so vrata templja odprta pripadnikom vseh ljudstev. Čeprav ima že veliko žena in otrok, spozna ljubezen svojega življenja, kraljico iz Sabe, ki rodi njunega sina. Salomonovo ljudstvo je do kraljeve nove žene nestrpno, ker je tujka in časti tuja božanstva. Kraljica klone pod pritiskom in se vrne v svoje kraljestvo. Njen odhod Salomona pahne v hudo žalovanje, ki postavi na preizkušnjo njegovo vero. Njegova slovita strpnost do drugih religij in božanstev nazadnje povzroči upor izraelskega ljudstva. Salomon se zapre v slonokoščeni stolp svojega dvora, medtem ko njegovo kraljestvo razpada. V 2. delu biblijske zgodbe modri kralj Salomon postavi največji tempelj na svetu, se poroči s kraljico iz Sabe in doživi propad svojega kraljestva.

Dobri šef

Španska komedija, 2021

TV SLO 1, v sredo, 15. marca ob 20.05 

Blanco, karizmatični šef družinskega podjetja, pravzaprav družinske tovarne, se znajde pod pritiskom zaradi nagrade za poslovno odličnost, ki jo je razpisala lokalna skupnost. Blanco noče niti pomisliti, da ne bi uspel. Vse mora biti dovršeno in popolno. Toda glazuro popolnega podjetja kazijo odpuščeni delavec, ki protestira pred tovarno, žalostni, razmišljujoči nadzornik in prelepa, ambiciozna pripravnica … Če hoče Blanco prevzeti nagrado, se mora torej potruditi, čeprav to pomeni vmešavanje v življenja svojih zaposlenih in prestopanje mej vsega spodobnega. V filmu se pojavi ekspliciten prizor spolnosti.

Patriot

Ameriški film, 2000

KINO v petek, 17. marca ob 20.00

Zgodba se odvija leta 1776, v času ameriške revolucije. Pripoveduje o povsem običajnem človeku, ki je razpet med družino in dolžnostmi do domovine. Nekdanji vojak Benjamin Martin se je odrekel vojskovanju, da bi v miru vzgajal svojo številčno družino. Žena, ki je pred kratkim umrla, mu je rodila sedem otrok. Zdaj je na obzorju nova vojna in Benjaminu ni niti najmanj do tega, da bi se znova bojeval. Drugače je z njegovim najstarejšim sinom Gabrielom. Fant se brez pomislekov in kljub očetovemu nasprotovanju pridruži vojakom. Ko pa sovražnik ogrozi Benjaminovo družino, se Benjamin odloči, da stopi sinu ob bok in tudi sam ponovno obleče vojaško suknjo.


Adam

Ameriški film, 2020

POP TV, petek 17. marca ob 22.55

V filmu, posnetem po resnični zgodbi, spremljamo hipotekarnega posrednika Adama Niskarja, ki ima vse: uspešno kariero, ljubečo družino in dobre prijatelje. Toda njegovo življenje se za vedno spremeni, ko Adam doživi tragično nesrečo in postane tetraplegik. Ko se zbudi iz kome, Adam pade v depresijo in nima nobenega upanja za svetlo prihodnost, dokler v njegovo življenje ne vstopi simpatična medicinska sestra Yevgeniya in mu pokaže, da njegovega življenja ni konec, ampak se je šele začelo.


(Dokumentarne) oddaje, ki jih priporočamo v ogled:

Delovna akcija

Slovenska oddaja

POP TV v soboto, 11. marca ob 20.00

Delovna akcija se vrača z novo sezono in družinam v stiski prinaša sveže upanje. Preobrazbe doma ljudem, ki živijo v težkih okoliščinah in slabih življenjskih razmerah, pod vodstvom izkušene ekipe vodi Ana Praznik, ki v domove prinaša toplino in pozitivnost. Tako v njihovo življenje posije novo upanje, s skupnimi močmi pa se nesrečne zgodbe spremenijo v srečne. Najprej se bodo podali v Trbovlje, kjer v starem rudarskem stanovanju živita Katja in Boštjan, največji zalogaj pri prenovi pa je prostorska stiska. Katjo in Boštjana čaka še eno veliko presenečenje, a presenečenje pripravljajo tudi mojstrom.

Veličastna zemlja

Britanska dokumentarna serija, 2/4 del: Orjaški valovi

TV SLO 2 v nedeljo, 12. marca ob 20.10 

Največji valovi na Zemlji so visoki kot petnadstropna stavba in tehtajo več kot sto velikih potniških letal. Neustrašna ekipa se je podala na smrtno nevarno odpravo, da bi jih posnela s kopnega, z morja in iz zraka. Eden od njenih članov je med lomljenjem orjaškega vala deskal tik pod njim, da bi ujel osupljiv prizor, ki ga le redki lahko vidijo od blizu.

Biotopi: Gozd in ekosistemske storitve

Izobraževalno-dokumentarni film

TV SLO 2 v torek, 14. marca ob 19.20

Gozd je največji kopenski ekosistem. Pokriva skoraj 30 odstotkov površine planeta. V takem okolju nastane kar 80 odstotkov vse rastlinske biomase na svetu. Polovica vseh drevesnih vrst je doma v gozdu. Tu živi tudi največ različnih vrst živali: kar 80 odstotkov vseh dvoživk, 75 odstotkov vseh ptic in skoraj 70 odstotkov vseh sesalcev. Gozd v primerjavi z drugimi ekosistemi ponuja največ tudi nam. Naravne dobrine in storitve so ljudem na voljo že od prazgodovine. Pravimo jim ekosistemske storitve.

Narejeno za merjenje ljudi

Nemška dokumentarna oddaja

TV SLO 1 v torek, 14. marca ob 20.40

Ali je mogoče ustvariti dvojnika osebe zgolj na podlagi njenih spletnih podatkov? Dokumentarna oddaja pripoveduje o poskusu, za katerega je bilo rekonstruiranih in posnetih pet let življenja osebe, ki se na koncu poskusa sreča s svojo podatkovno dvojnico. To dokazuje, da že spletni podatki zadostujejo za prepoznavanje interesov, osebnostnih značilnosti, mnenj in misli posameznika ter da je na podlagi teh podatkov mogoče predvideti vedenje ljudi ali celo manipulirati z njimi. Toda algoritme in umetno inteligenco bi lahko uporabili tudi za pomoč ljudem v stiski.

Neposredni prenos koncerta ans. Banovšek

Petkov večer

Radio Ognjišče v petek, 17. marca, ob 20.00

V oddaji S harmoniko po domače bomo Iz športne dvorane v Gorenji vasi v Poljanski dolini prenašali koncert ansambla Banovšek. To bo glasbeni poklon domovini ter slovenskim velikanom narodno-zabavne glasbe. Člani ansambla Banovšek, ki prihaja iz Slovenskih Konjic, vas bodo z vižami, ki opevajo Slovenijo, popeljali vse od morja pa do gora naše dežele.

Celoten TV in radijski spored najdete v 10. številki priloge Naša družina.

Kupi v trgovini

Filmski izziv
Priročniki za glasbo in film
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh