Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Filmski festival v Švici: nagrada za Japonce

Objava: 06. 05. 2009 / 09:08
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Filmski festival v Švici: nagrada za Japonce

V žiriji filmski strokovnjaki – kristjani, judje in muslimani

Medverska žirija na mednarodnem filmskem festivalu v švicarskem Nyonu je nagradila na Japonskem posneti film z naslovom ‘Mental/Seishin’ avtorja Kazuhira Sode. V utemeljitvi za podelitev 5000 švicarskih frankov vredne nagrade je žirija zapisala, da film o duševno bolnem človeku gledalcu predstavi ‘nejasno mejo med zdravim in bolnim’, s čimer film kaže spoštljivo sliko človeške celovitosti’.

Na predlog mednarodne cerkvene filmske organizacije ‘Interfilm’ in mednarodnega katoliškega združenja za komunikacijo ‘Signis’ so festivalsko žirijo sestavljali filmski strokovnjaki krščanskih veroizpovedi, judje in muslimani.

Številnih pohval ‘ekumenske’ žirije je bil deležen film v nemško-švicarski koprodukciji z naslovom ‘Gospa s petimi sloni’ avtorja Vladimirja Jendrejka. Biografski portret prevajalke Svetlane Geier pripoveduje zgodbo mlade ženske med drugo svetovno vojno, ki kljub udarcem usode uspe ohraniti svojo človečnost. Film je prejel nagrado Švicarskega radia in televizije.

Glavno nagrado festivala dokumentarnega filma ob Ženevskem jezeru pa je prejel kanadski dokumentarec ‘Lencerclement - La democratie dans les rets nu neoliberalisme’ avtorja Richarda Brouillettea. Film, ki po mnenju žirije ‘biva med umetnostjo in intelektom’, nudi razlago za trenutno globalno gospodarsko krizo prek vrste črno-belih posnetkov pogovorov z gospodarskmi strokovnjaki.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh