Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Finančni ministri EU podprli še štiri načrte za okrevanje

Za vas piše:
T. M.
Objava: 26. 07. 2021 / 17:49
Oznake: Družba, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2021 / 18:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Finančni ministri EU podprli še štiri načrte za okrevanje
Ministri so podprli načrte Slovenije, Hrvaške, Cipra in Litve. FOTO: Unsplash.

Finančni ministri EU podprli še štiri načrte za okrevanje

Finančni ministri EU so danes, 26. julija, na virtualnem zasedanju podprli še štiri nacionalne načrte za okrevanje in odpornost, tudi slovenskega.

Ministri so danes podprli načrte Slovenije, Hrvaške, Cipra in Litve. Sredi meseca pa so že potrdili prvih 12 načrtov: Portugalske, Španije, Grčije, Danske, Luksemburga, Avstrije, Slovaške, Latvije, Nemčije, Italije, Belgije in Francije.

»Ko Svet EU, v okviru katerega odločajo članice unije, odobri načrt, Evropska komisija s članico podpiše sporazum o financiranju. V dveh mesecih se državi predhodno izplača 13 odstotkov predvidenih sredstev. V primeru Slovenije to znaša 231 milijonov evrov, celoten načrt pa je vreden 2,5 milijarde evrov,« poroča STA. 

Na vprašanje, kdaj bo Slovenija dobila prvi denar, je finančni minister Andrej Šircelj danes na novinarski konferenci odgovoril, da je rok 60 dni. Pričakuje pa, da se bo to zgodilo najpozneje septembra.

Izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je pojasnil, da lahko članice prva sredstva pričakujejo v prihodnjih tednih, nekatere pa že v prihodnjih dneh. Veliko je odvisno tudi od nacionalnih postopkov, ki so različno hitri.

Hkrati zagotavlja, da bodo zelo verjetno uspeli zagotoviti vsa potrebna sredstva v okviru predfinanciranja. Prva izplačila se bodo zgodila čez poletje, nekatera pa jeseni – odvisno od hitrosti sklepanja sporazumov o financiranju.

»Komisija si je doslej na kapitalskih trgih izposodila 45 milijard evrov za financiranje okrevanja. Do konca leta se pričakuje zadolžitev za 100 milijard evrov, s čimer naj bi zagotovili vse v tem času načrtovane finančne potrebe članic EU,« še poroča STA. 

Na današnjem zasedanju, ki ga je kot predsedujoči tej sestavi Sveta EU vodil slovenski finančni minister Andrej Šircelj, je Evropska komisija predstavila tudi nedavno predlagan zakonodajni sveženj za preprečevanje pranja denarja. Le-ta predvideva vzpostavitev novega evropskega organa za boj proti pranju denarja. 

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh