Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Finska: »Cenzura bi bila hujša od zaporne kazni!«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 01. 2022 / 19:39
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2022 / 19:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Finska: »Cenzura bi bila hujša od zaporne kazni!«
Nekdanja finska političarka in dejavna kristjanka Päivi Räsänen. FOTO: Wikipedia

Finska: »Cenzura bi bila hujša od zaporne kazni!«

Sodni proces proti nekdanji vodilni finski političarki in dejavni kristjanki Päivi Räsänen zaradi »sovražnega govora« stopa v sklepno fazo: sodna obravnava je napovedana za 24. januar.

Kot so sporočili iz ameriške neprofitne organizacije ADF International, ki zastopa pravne interese Räsänenove, nekdanji političarki grozi denarna kazen in celo možnost zaporne kazni do dveh let, ker je kot pripadnica Finske luteranske cerkve na družbenem omrežju Twitter – s sklicevanjem na svetopisemski navedek – zapisala, da je dejavna homoseksualnost greh. Razlog za njeno objavo je bilo dejstvo, da je Cerkev, ki ji pripada, finančno podprla finsko parado ponosa.

Pripadnica Finske luteranske cerkve je na družbenem omrežju Twitter – s sklicevanjem na svetopisemski navedek – zapisala, da je dejavna homoseksualnost greh.

Pri ADF opozarjajo, da je na kocki dosti več kot izrek kazni v osamljenem primeru: če bo primer Räsänenove postal vzorčen, bi to pomenilo grenak udarec za mnenjsko in versko svobodo in bi številne kristjane v prihodnosti odvrnilo od tega, da na tem področju izražajo svoje mnenje ali versko prepričanje: »Če bo na koncu država odločala, kaj se sme izreči, misliti in verovati, se bomo vedno bolj oddaljevali od demokracije in svobode.«

Tožba proti krščanski političarki zaradi sklicevanja na Sveto pismo

Za osvežitev spomina: finsko državno tožilstvo je lansko pomlad vložilo tožbo proti nekdanji vodilni političarki Päivi Räsänen, ker je javno oznanila, da je dejavna homoseksualnost greh. Räsänenova je v izjavi za javnost pojasnila, da je na družbenem omrežju Twitter zgolj posredovala svetopisemski nauk o zakonski zvezi in spolnosti. Tožba torej postavlja pod vprašaj, ali je sklicevanje na Sveto pismo in nauk krščanskih Cerkva na Finskem sploh še dovoljeno. Navsezadnje, je takrat zapisala obtožena, se ni izrazila grozeče ali žaljivo, ampak si je ravno nasprotno vedno prizadevala, da je treba spoštovati človekovo dostojanstvo istospolno usmerjenih.

Päivi Räsänen FOTO: Wikipedia

»Cenzura bi bila hujša od zaporne kazni!«

Pred začetkom sodne obravnave se je Räsänenova znova oglasila v javnosti. Po njenih besedah je zdaj pravi čas, da spregovorimo: »Kajti bolj molčimo, ožji je naš prostor svobode govora in verske svobode. Če bom obsojena, menim, da najhujša posledica ne bo denarna ali celo zaporna kazen, temveč cenzura.«

Räsänenova se bo še naprej borila za svoja prepričanja in trdno stoji za vsako besedo, ki jo je zapisala.

Nekdanja finska političarka zatrjuje, da se bo še naprej borila za svoja prepričanja in da trdno stoji za vsako besedo, ki jo je zapisala: »O tem bom govorila in pisala, kajti gre za moje prepričanje, ne zgolj mnenje. Zaupam, da še vedno živimo v demokraciji, imamo svojo ustavo in mednarodne sporazume, ki nam zagotavljajo svobodo govora in veroizpovedi.«

Svoboda govora na zatožni klopi

Policija je preiskavo proti Räsänenovi začela junija 2019. Kot dejavna članica Finske luteranske cerkve je prek družbenega omrežja Twitter nagovorila vodstvo Cerkve in javno podvomila v odločitev, da nastopijo kot uradni pokrovitelji finske parade ponosa 2019. Svoj zapis je pospremila z novozaveznim svetopisemskim navedkom. Po tem tvitu je bilo proti Räsänenovi sproženih več preiskav, te pa so segle vse do cerkvenega letaka, ki ga je napisala pred skoraj dvajsetimi leti. V zadnjih dveh letih se je Räsänenova številnih daljših policijskih zaslišanj o svojih krščanskih stališčih – policija jo je med drugim večkrat izpraševala glede njenega razumevanja Svetega pisma.

Päivi Räsänen je bila članica finskega parlamenta od leta 1995, v letih med 2004 in 2015 je vodila tamkajšnje krščanske demokrate, med 2011 in 2015 pa je bila ministrica za notranje zadeve.

Kupi v trgovini

Razprodano
Knjiga meseca junija
Tisoč darov
Osebna rast
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh