Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Firence: razstava o treh Michelangelovih Pieta

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 09. 02. 2022 / 08:43
Oznake: Cerkev, Kultura
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2022 / 08:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Firence: razstava o treh Michelangelovih Pieta
Michelangelova Pieta v baziliki sv. Petra v Vatikanu. FOTO: Tatjana Splichal

Firence: razstava o treh Michelangelovih Pieta

V muzeju Opera del Duomo v Firencah bodo 24. februarja odprli razstavo z naslovom Tri Michelangelove Pieta: Ne mislite na to, koliko krvi stane (Le Tre Pieta di Michelangelo. Non vi si pensa quanto sangue costa), z novo postavitvijo pa bodo prvič na istem mestu prikazane tri umetnikove interpretacije iste tematike, polaganja Jezusa v grob.

Na razstavi v Michelangelovi dvorani bodo do 1. avgusta na ogled izvirna skulptura Polaganje v grob, znana tudi pod imenoma Bandini Pieta ali Firenška Pieta, ki so jo v muzeju Opera del Duomo nedavno restavrirali, ter deli z enako tematiko iz Vatikana in Milana, poroča STA.

Razstava bo nudila priložnost za preučevanje razvoja Michelangelove umetnosti in njegovega duhovnega zorenja od njegove zgodnje mladosti do poznejših let.

Tri skulpture, postavljene druga poleg druge, bodo po napovedih pristojnih nudile priložnost za preučevanje razvoja Michelangelove umetnosti in njegovega duhovnega zorenja od njegove zgodnje mladosti, ko je to delo ustvarjal v Rimu za staro baziliko svetega Petra, kjer je zdaj na ogled v stranski ladji severnega dela, do njegovih poznejših let, ko je izklesal Pieta, ki jo hranijo v Firencah, in nato Rondanini Pieta z gradu plemiške družine Sforza v Milanu.

Bandini Pieta. FOTO: Wikipedia

Razstava je sad sodelovanja med Vatikanskimi muzeji, muzejem Opera del Duomo, firenškim muzejem Novecento, milanskim gradom Sforzesco in drugimi ustanovami, pripravili pa so jo direktorji omenjenih muzejev. Jeseni bodo umetnine razstavili še v Milanu in ob tem izdali tudi katalog.

Rondanini Pieta. FOTO: Wikipedia

Kupi v trgovini

Kip Pietà
Marija
37,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh