Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Fokolari se spominjajo mistikinje edinosti

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 08. 03. 2018 / 13:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.03.2018 / 10:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Fokolari se spominjajo mistikinje edinosti

Fokolari se spominjajo mistikinje edinosti

Chiara Lubich je zatisnila oči in jih odprla v večnosti 14. marca 2008. Letos mineva deset let od njene smrti.

Ob smrti Chiare Lubich je bila v ljubljanski stolnici maša v njen spomin.

Chiara Lubich je zatisnila oči in jih odprla v večnosti 14. marca 2008. Letos mineva torej deset let od njene smrti.

Duhovnost Chiare Lubich je še vedno zelo živa. Ob obletnici člani gibanja fokolarov v Sloveniji in po svetu pripravljajo različne dogodke, ki bodo zaznamovani s karizmo edinosti kot gibalom družbene spremembe.

Osrednji dogodek, namenjen življenju ustanoviteljice fokolarov, je bil 3. marca v centru Mariapoli v Castel Gandolfu blizu Rima, kjer je bilo posebno srečanje z več tisoč udeleženci. Med gosti je bil tudi vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Pogovorni večer s profesorjem politične ekonomije Luiginom Brunijem

Tudi v Sloveniji zaznamujemo obletnico smrti mistikinje edinosti. V nedeljo, 11. marca, je bila v stolni cerkvi v Mariboru maša. Prav tako pa se Chiare Lubich spominjajo v Krškem, Strunjanu, Planini pri Rakeku in v mnogih drugih krajih.

Osrednji dogodek pri nas bo 19. marca ob 18. uri v cerkvi sv. Antona na Viču, kjer bo pogovorni večer z italijanskim ekonomistom, pisateljem in publicistom prof. dr. Luiginom Brunijem. Tema pogovora bo Ekonomija in preroštvo.

Dogodki po svetu

17. marca bo v Firencah konferenca o pluralnih znanostih. Na Tajskem pa bo 18. marca multietnični dan socialnega dela. 24. marec bo v Moldaviji namenjen družbenim dejavnostim Chiare Lubich. V Seulu v Južni Koreji pa je bil že 3. marca simpozij na katoliški univerzitetni kliniki. V Gomi v DR Kongo je bilo 11. marca srečanje na temo Marija – 'da', ki spreminja družbo. V Chicagu v ZDA bo istega dne simpozij pod naslovom Chiara Lubich: življenje dialoga za mir.

Chiara Lubich v Sloveniji: z nami je Nekdo, ki misli na nas in nas ljubi

Leta 1999 je bila Chiara Lubich na dvodnevnem obisku v Sloveniji, kjer ji je v cerkvi sv. Jožefa takratni predsednik SŠK in ljubljanski nadškof Franc Rode podelil najvišje priznanje Cerkve na Slovenskem, odličje sv. Cirila in Metoda. V obrazložitvi je bilo zapisano, da je Chiara Lubich »s svojo karizmo edinosti veliko prispevala k prenovi verskega življenja v Cerkvi na Slovenskem.«



Ustanoviteljica gibanja fokolarov je slovenskim vernikom spregovorila o Mariji in edinosti. »Kako Marija kaže Boga sodobnemu človeku? Kaže ga v njegovi pravi resničnosti: kot ljubezen, kot Očeta, kajti pravi Bog, Bog kristjanov, je ljubezen. Tega se moramo zavedati. Če pa je tako, bomo kaj hitro razumeli, da svojega življenja ne vodimo sami, da je z nami Nekdo, ki misli na nas, nas ljubi, nam je bolj Oče kot naš zemeljski oče. Razumeli bomo: če je bil tak Oče spodoben nekega dne poslati na svet svojega Sina, da je umrl za nas, smo lahko prepričani, da bo znal pomagati v vseh drugih naših potrebah.«

Gostje so se razveselili predvsem člani gibanja fokolarov, ki so svoji ustanoviteljici predstavili odmev njene duhovnosti v Sloveniji.

»Mistikinja edinosti med nebom in zemljo«

Za Chiaro Lubich je bila največja privlačnost sedanjega časa »prodreti v najvišjo obliko kontemplacije in ostati pomešani med vse, človek ob človeku«. Njen prijatelj Sergio Zavoli jo je opisal kot »mistikinjo edinosti med nebom in zemljo«, njeno delo pa je opredelil kot preobrat v trinitarični mistiki: »Ko Bogu damo bivališče v globini lastne duše, to postane življenje Boga sredi ljudi preko komunikacije Boga v meni z Bogom v bratu.«

Chiarino delovanje je pustilo velik družbeni odtis po mnogih državah sveta in pomembno prispeva k reševanju konkretnih težkih situacij, v katerih so posamezniki, skupine in skupnosti.


Prihodnost gibanja fokolarov

Maria Voce, sedanja voditeljica gibanja, meni, da mora gibanje fokolarov ohranjati edinost s temelji, ki jih je položila Chiara, torej mora ostati zvesto izvorni karizmi. Poudarila je tudi pomen vrnitve k življenju prvotnega obdobja, da bi se odkrilo radikalnost in popolnost, ki se od članov gibanja zahtevata tudi zdaj in sta morda potrebni še bolj kot prej. Gibanje bi lahko postalo orodje, s katerim je Bog želel na svet prinesti duhovnost občestva, da bi zgradil edinost človeške družine. Pomembno pa je prav tako poglobiti poznavanje in posredovati karizmo, ki jo je Bog dal Chiari, meni voditeljica, in ki nima samo duhovnih vidikov, ampak tudi doktrinalne, družbene, politične, vidike torej, ki lahko vplivajo na vsa področja.

Foto: Tamino Petelinšek, Jože Pavlič, splet

Preberite tudi:

Poglej na ljubezen, ki nas zedinja - duhovnost Chiare Lubich
V pričakovanju blažene Chiare Lubich
Chiara – žena neustrašne vere


Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh