Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Fosil poimenovan po Nobelovcu Tutuju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 06. 2018 / 10:14
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.06.2018 / 11:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Fosil poimenovan po Nobelovcu Tutuju

»Tutuzij« je živel pred 360 milijoni let in je vodil prehod iz življenja v morju na kopno.

Prejemnik Nobelove nagrade za mir, 86-letni Desmond Tutu, je svoje ime »posodil« fosilu. Kot so ob koncu tedna sporočili iz Južnoafriške republike, se bo ena izmed najstarejših znanih amfibijskih vrst imenovala po nekdanjem anglikanskem nadškofu iz Kapstadta. »Tutuzij«, štirinožna in en meter dolga žival s plavutmi, je živela pred približno 360 milijoni let.

»Tutuzij« in še neka druga novo odkrita vrsta sta bili javnosti predstavljeni v Johannesburgu. V medijih ju označujejo za »pionirja«, ki naj bi po znanstvenih dognanjih vodila prehod iz življenja v morju na kopno. »Ko sem razmišljal o primernem imenu, sem ugotovil, da so ti štirinožci utrli pot iz okolja, ki je bilo praktično brez kisika, na sončno svetlobo. V mnogih pogledih je to metafora za delovanje Desmonda Tutuja,« so mediji navedli besede arheologa Roba Gessa.

Desmond Tutu je poleg Nelson Mandele eden izmed najpomembnejših borcev proti apartheidu v Južnoafriški republiki. Leta 1984 je za svoj mirni upor proti režimu apartheida prejel Nobelovo nagrado za mir. Kasneje je vodil Komisijo za resnico in spravo v Južnoafriški republiki. Nadškof Tutu še danes strogo ocenjuje družbene razlike v državi; njegov kritični, že skoraj cinični humor je postal eno izmed njegovih zaščitnih znamenj.

Vir: Kathpress
Foto: Wikimedia Commons / splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh