Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Fotoutrinki z blagoslovov konj po vsej Sloveniji

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 26. 12. 2023 / 18:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.12.2023 / 20:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Fotoutrinki z blagoslovov konj po vsej Sloveniji
V Poljanah, kjer je župnik Jože Plut, so pri maši za domovino blagoslovili kolednike, po maši pa še konje in konjenike. FOTO: Grilj Mario/fb župnije Poljane nad Škofjo Loko

Fotoutrinki z blagoslovov konj po vsej Sloveniji

Po legendi naj bi sv. Štefan z znamenjem križa ukrotil divjega konja, s čimer je v očeh ljudstva prevzel zavezništvo nad konji. Blagoslov konj ob njegovem godovanju prvič omenja nek rokopis iz Triera v Nemčiji iz 10. stoletja, na slovenskih tleh pa je o tem obredu v Nevljah pri Kamniku in na Kranjskem prvi poročal polihistor Janez Vajkard Valvasor.

Novinar Jožef Pavlič je obiskal blagoslov konj na Križu pri Komendi. Komendski župnik Cristian Balint je na začetku maše v podružnični cerkvi spreobrnjenja apostola Pavla na Križu pri Komendi, ki jo je leta 1736 postavil baron Peter Jakob de Testaferrata, blagoslovil vodo in sol pri levem stranskem oltarju sv. Štefana, po maši pa 31 konj z njihovimi lastniki in varovanci.

Blagoslov konj na Križu pri Komendi. FOTO: Jožef Pavlič


S profilov na družbenih omrežjih smo zbrali še nekaj fotografij, kako so na štefanovo po župnijah po vsej državi blagoslovili konje.

V Žireh so konje blagoslovili pri brunarici Konjeniškega kluba Žiri. 

Blagoslov konj in soli v Žireh. FOTO: Viktor/fb Viktor


Na Teharjah blagoslov konj poteka na Ledini v neposredni bližini, kjer je nedavno stala cerkev Sv. Štefana. Letos je prvič potekal pred novim paviljonom. Blagoslova konj, soli in vode se je udeležilo približno trideset posameznih konj in nekaj vprežni voz. Rejci so pripeljali svoje konje od blizu in daleč. Lastniki so svoje konje skrbno uredili, pa naj bi prispeli v sedlu, z vozom ali peš. Vsak udeleženec je prejel spominsko plaketo in odejo za konja. 

Obred je vodil domači župnik Miha Herman. FOTO: fb Naše Teharje 

Semiču je na Štefanovem trgu potekal tradicionalni blagoslov konj in prireditev ob Dnevu samostojnosti in enotnosti, organizirali pa so tudi tržnico kulinarike in domače obrti. 

V Semiču združijo blagoslov konj s prireditvijo ob dnevu samostojnosti in enotnosti. FOTO: Uroš Novina/Občina Semič


Srednja vas v Bohinju: tudi tam je bilo slovesno s ciljem upodobiti v sebi Kristusa in s ponosom delati za blagor domovine. 

Foto: fb Župnija Srednja vas v Bohinju

Kupi v trgovini

Zmorem
Puloverji
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh