Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francija: Molierovo leto ob 400. obletnici rojstva velikega komediografa

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 19. 01. 2022 / 07:31
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.01.2022 / 07:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Francija: Molierovo leto ob 400. obletnici rojstva velikega komediografa
Moliere (portret Nicolasa Mignarda). FOTO: Wikipedia

Francija: Molierovo leto ob 400. obletnici rojstva velikega komediografa

Letos mineva 400 let od rojstva znamenitega komediografa in najpomembnejšega predstavnika francoske klasične komedije Moliera.

V Franciji visoki jubilej obeležujejo z Molierovim letom. Vrsta prireditev se je začela minulo soboto, do konca leta pa se bodo v krajih, ki so zaznamovali Molierovo življenje igralca, vodje gledališke skupine in dramatika, zvrstili še številni dogodki poroča STA.

V Versaillesu, mestecu na zahodnem obrobju Pariza, vsako poletje pripravijo Molierov mesec.

V pariškem gledališču Comedie Francaise bodo do meseca julija uprizarjali Molierove igre, ki jih je v soboto uvedla izvirna cenzurirana različica komedije Tartuffe. Med drugim ji bodo sledile komedije Ljudomrznik, Namišljeni bolnik, Skopuh in Žlahtni meščan. Gledališče v bližini muzeja Louvre je »zasidrano v četrti, kjer je živel in umrl in kjer je povsod v zraku,« je v pogovoru za medije pojasnila igralka Comedie Francaise Dominique Blanc.

Tudi Versaillesu, kjer je Moliere užival pokroviteljstvo francoskega kralja Ludvika XIV., bodo nekaj njegovih najbolj znanih iger uprizorili v izvirni različici, kot so nastale v sodelovanju z baročnim skladateljem Jeanom-Baptistom Lullyjem. V mestecu na zahodnem obrobju Pariza sicer vsako poletje pripravijo Molierov mesec, po sobotnem odprtju Molieru posvečene razstave pa bodo maja odkrili še kip, ki ga bo izdelal francoski kipar Xavier Veilhan.

Ludvik XIV. povabi Moliera na večerjo (Jean-Leon Gerome, 1863). FOTO: Wikipedia

V Nacionalnem centru gledaliških kostumov CNCS v Moulinu bodo konec maja odprli razstavo Moliere v kostumih, v Pariški operi pa bodo jubilej obeležili s predstavo Moliere v glasbi, ki bo na sporedu od septembra.

Moliere je bil od 1665 pod posebno zaščito kralja kot vodja skupine Troupe du Roi, iz katere je pozneje nje nastalo znano pariško gledališče Comedie Francaise.

Moliere (1622-1673), s pravim imenom Jean-Baptiste Poquelin, se je rodil v Parizu kot sin dvornega izdelovalca tapiserij. Šolal se je na ugledni ustanovi College de Clermont. Leta 1643 je ustanovil gledališko skupino L'Illustre Theatre. Po neuspehu se je v letih 1645-58 preživljal kot potujoči glumač, pisec veseloiger in vodja gledališke skupine. Od leta 1658 je s podporo vojvode Orleanskega pridobil naklonjenost kralja Ludvika XIV. in odtlej uprizarjal igre v pariškem gledališču Theatre du Petit-Burbon, od 1661 pa v Palais Royal. Od 1665 je bil pod posebno zaščito kralja kot vodja skupine Troupe du Roi, iz katere je pozneje nje nastalo znano pariško gledališče Comedie Francaise.

Moliere velja za enega največjih komediografov in najpomembnejšega predstavnika francoske klasične komedije. V svojih delih je izhajal iz izročila starogrških in rimskih komediografov ter comedie dell'arte, v 32 ohranjenih veseloigrah pa se je izkazal kot mojster situacijske komike ter bister in duhovit opazovalec družbe in človeških napak.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh