Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Teden slovenske drame

Za vas piše:
T. M.
Objava: 30. 10. 2021 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2021 / 09:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Teden slovenske drame
Tudi letos organizatorji pripravljajo bogat in raznolik program. FOTO: Pexels.

Teden slovenske drame

V Prešernovem gledališču Kranj bodo od 3. do 13. novembra gostili že 51. Teden slovenske drame.

Teden slovenske drame je osrednji festival uprizoritev, nastalih po slovenskih dramskih besedilih, ki ga Prešernovo gledališče Kranj s podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Kranj organizira že dobrega pol stoletja.

Letos poleg že ustaljenih nagrad (nagrada Slavka Gruma, nagrada za mladega dramatika, bienalno Grün-Filipičevo priznanje, Šeligova nagrada in nagrada občinstva) podeljujejo še tri nove nagrade: nagrado Tedna slovenske drame za najboljšo igralko, nagrado Tedna slovenske drame za najboljšega igralca in posebno nagrado Tedna slovenske drame po izboru žirije.

Obetajo se bogati in raznoliki programi: tekmovalni, spremljevalni, dodatni in spletni program. 

Zelo sem vesel, da bomo tokratno 51. edicijo festivala lahko izpeljali, in to v izjemnem novembrskem terminu. Selektorjev izbor poka po šivih od odličnih, gledljivih predstav, ki so povečini nastajale za zaprtimi vrati gledališč in prav vse nosijo energijo, željo, da planejo na odre in pred ljudi. Dodatni program se šibi pod težo tehtnih, relevantnih dogodkov in novitet, predstavljali bomo prelomne publikacije, resne študije, ostra mnenja, drzne koncepte in razgibane ritme. Festival je zrel, preizkušen in stabilen. Hkrati pa imamo v Prešernovem gledališču Kranj z njim še velike načrte, mladostno in vitalno je zazrt v prihodnost. (Jure Novak, direktor Prešernovega gledališča Kranj) 

Pomemben prispevek k spodbujanju nastajanja slovenske dramatike predstavljajo vsakoletne festivalske delavnice dramskega pisanja, ki jih vodijo ugledni dramatiki iz tujine in Slovenije, pa tudi bralne uprizoritve ter dnevi nominirancev, ki so namenjeni celostnim predstavitvam nominiranih dram in nastajajo v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo ter Filozofsko fakulteto. 

Festival spodbuja uprizarjanje nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in promocijo ter uprizarjanje v tujini. Pri tem sodeluje s slovenskimi in mednarodnimi gledališči ter gledališkimi inštituti.


Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh