Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francija podprla spremembo zakona o evtanaziji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 03. 2015 / 07:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Francija podprla spremembo zakona o evtanaziji

»Globoko uspavanje« dovoljeno v določenih primerih, dejavna evtanazija še naprej prepovedana.

Francoska narodna skupščina je izglasovala spremembo zakona o evtanaziji. Poslanci so minuli teden sprejeli dopolnilo k zakonskemu besedilu, ki v določenih primerih omogoča »globoko in neprekinjeno uspavanje« za neozdravljivo bolne, kot so ob koncu tedna poročali francoski mediji. Obenem so znova izrekli nasprotovanje dejavni evtanaziji.



S svojo odločitvijo francoska narodna skupščina sledi predlogu poslancev Alaina Claeysa in Jeana Leonettija, ki sta si prizadevala za dopolnitev t.i. Leonettijevega zakona iz leta 2005. Ta predvideva opustitev izvajanja ukrepov za podaljševanje življenja, in sicer na izrecno željo pacienta ali njegovih najbližjih. Dejavna evtanazija v Franciji ostaja prepovedana.

Poslanci pa so podprli uvedbo zavezujočega upoštevanja pacientove volje. Novo besedilo predvideva, da morajo lečeči zdravniki dosledno upoštevati voljo pacienta – doslej je bil ta ukrep obvezujoč le tri leta.

Predlog za uvedbo dejavne evtanazije je francoski parlament zavrnil z 89 proti 70 glasovom. Kot je bilo rečeno, naj bi več prizadevanj usmerjali v paliativno medicino in blaženje telesnih bolečin. V predlogu za spremembo zakona je socialistični poslanec Jean-Louis Touraine opozoril na nevarnosti v zvezi z letno okoli 4.000 primeri nezakonito izvedenih evtanazij.

Francoska ministrica za zdravje Marisol Touraine je omenjene odločitve poslancev označila kot »pomemben napredek v veljavni zakonodaji«. Volji pacienta bo odslej namenjena večja teža.

Poročevalca Claeys in Leonetti sta poudarila, da trenutna zakonska dopolnila ne odpirata vrat morebitni dejavni evtanaziji. Kot sta pojasnila, obstaja »velika razlika med globokim spancem in uspavanjem za lajšanje bolečin«.

Vodilni predstavniki monoteističnih verstev v Franciji pa so že pred glasovanjem izrazili nasprotovanje dopolnitvi obstoječega zakona. V skupni izjavi so pozvali k zavrnitvi globokega uspavanja in opozorili pred morebitnimi zlorabami. Z medicinskega stališča sicer morda obstaja potreba po uspavanju hudo bolnega pacienta, vendar ob tem obstaja nevarnost, da takšna obravnava pacientu ne bi bila v pomoč, ampak bi počasi povzročila njegovo smrt.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh