Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francija: škof in minister o spovedni molčečnosti

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 10. 2021 / 16:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2021 / 12:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Francija: škof in minister o spovedni molčečnosti
Predsednik Francoske škofovske konference, nadškof Eric de Moulins-Beaufort FOTO: Vatican Media

Francija: škof in minister o spovedni molčečnosti

Predsednik Francoske škofovske konference, nadškof Eric de Moulins-Beaufort, in francoski notranji minister Gérald Darmanin sta na srečanju v Parizu razpravljala o spovedni molčečnosti.

Povod za njuno srečanje je bilo poročilo o škandalih spolnih zlorab v francoski Cerkvi, ki je bilo po dveh letih in pol preiskav predstavljeno v začetku letošnjega oktobra, poroča spletni portal Vatican News.

Neprijava kaznivega dejanja je po francoski zakonodaji sama po sebi kaznivo dejanje.

Vodja neodvisne preiskovalne komisije, Jean-Marc Sauvé, je ob predstavitvi poročila priporočil rahljanje spovedne molčečnosti: ta ne bi smela služiti kot izgovor, da duhovniki primerov spolnih zlorab ne prijavijo pristojnim organom. Nadškof De Moulins-Beaufort pa je v radijskem pogovoru pojasnil, da je »spovedna molčečnost močnejša od zakonov republike«.

Francoski notranji minister Gérald Darmanin FOTO: Vatican Media

To je v svetu politike, Cerkve in družbe sprožilo vročo razpravo. Neprijava kaznivega dejanja je po francoski zakonodaji sama po sebi kaznivo dejanje; vendarle pa v pravu obstaja tudi varovanje »poklicnih skrivnosti«. Notranji minister je nadškofa iz Reimsa prosil za pogovor o spovedni molčečnosti, ob tem pa izrecno pojasnil, da gre za povabilo in ne poziv.

»Nespretna formulacija«

Na srečanju je Darmanin po lastnih navedbah poudaril, da Francija nima zakona, ki bi bil nad državno zakonodajo. Nadškof pa je znova izpostavil »odločenost vseh škofov, da zaščiti otrok dajo prednost pred vsemi drugimi obveznostmi«. Zagotovil je, da bo Cerkev pri tem »tesno sodelovala« s pristojnimi državnimi organi.

Francija nima zakona, ki bi bil nad državno zakonodajo.

Nadškof De Moulins-Beaufort je priznal, da je v pogovoru uporabil »nespretno formulacijo«, kar je pojasnil tudi notranjemu ministru. Žrtve zlorab in vse, ki jih je s svojo izjavo užalil, je prosil odpuščanja, ker je razprava o spovedni molčečnosti, ki jo je s tem sprožil, poskrbela za dodatno pozornost javnosti do poročila o zlorabah, in to je žrtve še bolj obremenilo.

Notranji minister Darmanin je pogovor s predsednikom Francoske škofovske konference označil kot uspešen in prosil vse duhovnike, ki so med spovedovanjem slišali kar koli o dejanjih spolnih zlorab, naj se s svojimi informacijami obrnejo na državne pravosodne organe.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh