Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek: »Benedikt nas blagoslavlja in spremlja iz nebes« [VIDEO]

Za vas piše:
J. P.
Objava: 31. 12. 2023 / 17:45
Oznake: Molitev, Papež, Vatikan, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.12.2023 / 17:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek: »Benedikt nas blagoslavlja in spremlja iz nebes« [VIDEO]
Papež Frančišek je vernikom na Trgu sv. Petra dejal, da je Bog med nas prišel kot majhno dete, v preprosto in revno družino, v kateri je živel običajno življenje. FOTO: Vatican Media

Frančišek: »Benedikt nas blagoslavlja in spremlja iz nebes« [VIDEO]

Papež Frančišek se je med opoldanskim nagovorom na praznik Svete družine spomnil tudi svojega pokojnega predhodnika Benedikta XVI., saj ravno danes mineva leto dni od njegove smrti.

»Pred letom dni je papež Benedikt XVI. zaključil svojo zemeljsko pot, potem ko je z ljubeznijo in modrostjo služil Cerkvi. Do njega čutimo veliko naklonjenost, hvaležnost in občudovanje, on pa nas blagoslavlja in spremlja iz nebes,« je poudaril Frančišek.

Svetel zgled

Že danes zjutraj je v baziliki sv. Petra obletno mašo za pokojnega Benedikta XVI. daroval njegov dolgoletni tajnik msgr. Georg Gänswein, ki je nato tudi razmišljal o zapuščini Josepha Ratzingerja. Med homilijo ga je označil za »svetel zgled« in se zahvalil Bogu za »dar njegovega življenja, bogastvo njegovega učiteljstva in globino njegove teologije«.

Učitelj vere

Da nas osebnost Benedikta XVI. še vedno nagovarja tudi v današnjem dramatičnem času, je prikimal tudi direktor Ratzingerjeve fundacije p. Federico Lombardi. Po njegovem je Benedikt »učitelj vere in izjemen pričevalec življenja v veri«, hkrati pa »dragocen tovariš« tudi za tiste, »ki strastno živijo človeško življenje in zgodovino, z vsemi dramatičnimi vprašanji današnjega časa.«

Sporočilo današnjim družinam

Sicer pa je papež Frančišek v nagovoru ob opoldanski molitvi Angel Gospodov vernikom na Trgu sv. Petra dejal, da je Bog med nas prišel kot majhno dete, v preprosto in revno družino, v kateri je živel običajno življenje. Način življenja Svete družine pa po besedah svetega očeta nekaj sporoča tudi našim današnjim družinam.


Bog ni prišel kot odrasel

»Kako to, da je bila Jezusova družina revna namesto bogata? Ovirana, namesto da bi ji bilo vse olajšano? Potopljena v veliko bolečino, namesto da bi ji bil odvzet napor?« se je vprašal Frančišek. Bog ni prišel kot odrasel, temveč kot čisto majhen; v družini je, kot sin mame in očeta, preživel večino časa, rastel in se učil sredi vsakdanjega, skritega, tihega življenja.

Čudenje

»Ni se izognil težavam, ravno nasprotno: ko je izbral družino, 'izkušeno v trpljenju', je tudi našim družinam sporočil: vem, kaj doživljate, če se znajdete v težavah, kajti tudi jaz sem to živel. Jaz, moja mati in oče smo to doživeli, da bi lahko tudi vaši družini rekli – niste sami,« je poudaril papež in izpostavil čudenje kot bistveno razsežnost družinskega življenja.

Čudenje nad zakoncem

Tudi Jožef in Marija sta ste namreč po njegovem čudila temu, kar se je govorilo o Jezusu; sposobnost čudenja je torej skrivnost za dobro življenje v družini – zlasti čudenja nad Bogom, ki nas spreminja. Sveti oče je dodal, da je čudenje pomembno tudi znotraj družine, in kot primer navedel čudenje nad zakoncem: prijeti ga za roko in mu za trenutek nežno pogledati v oči. Kajti čudenje vodi v nežnost.

Čudenje ob čudežu življenja

Papež Frančišek je izpostavil tudi čudenje ob čudežu življenja in pomembnost znati se čuditi otrokom, najti čas za igro z njimi in jim prisluhniti. Pa tudi čuditi se modrosti starih staršev, ki vračajo življenje k bistvenemu. In navsezadnje – čuditi se lastni ljubezenski zgodbi. »Naše življenje ima zagotovo tudi negativne plati, a se vseeno lahko čudimo dobroti Boga, ki hodi z nami,« je končal papež.

Nalaganje
Nazaj na vrh