Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek obhajal spominsko bogoslužje za Benedikta XVI.

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 11. 2023 / 12:10
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.11.2023 / 12:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek obhajal spominsko bogoslužje za Benedikta XVI.
»Prosimo Boga, naj nam podari sočutni pogled in ponižno srce.« FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek obhajal spominsko bogoslužje za Benedikta XVI.

Papež Frančišek je danes v vatikanski baziliki sv. Petra obhajal spominsko bogoslužje za več kot 150 kardinalov in škofov, ki so umrli v zadnjem letu dni.

Posebej se je poklonil spominu svojega predhodnika Benedikta XVI., ki je umrl na silvestrovo v starosti 95 let. Po navedbah spletnega portala Vatican News je spomnil na njegov nauk, da »vera ni zgolj ideja, ki jo je treba razumeti, ali moralna zapoved, temveč oseba, ki jo moramo srečati. Ta oseba je Jezus Kristus, čigar srce bije z ljubeznijo do nas in čigar oči z usmiljenjem gledajo na naše trpljenje«.

Jezusovo sočutje

Frančišek je v nagovoru izpostavil Jezusovo sočutje, razvidno iz srečanja z vdovo iz Naina, ki ji je umrl edini sin. Gospod je svoje sočutje do žalujoče matere pokazal tako, da je njenega sina vrnil v življenje: »Vstajenje tistega mladeniča, dar življenja, ki premaga smrt, ima svoj vir prav v sočutju Gospoda, ki se ga dotakne smrt, največji vzrok našega trpljenja.«

Jezus je naše solze naredil za svoje, da bi nam jih odvzel.

Papež je poudaril, da je Jezusovo sočutje konkretno, zaradi česar seže do tistih, ki trpijo, kot vdova iz evangelija. »Naše solze je naredil za svoje,« je dejal papež, »da bi nam jih odvzel.«

Ponižnost, pot, ki vodi v nebesa

Frančišek je nato vernike pozval k sočutju in ponižnosti: sočutju do tistih, ki čutijo bolečino zaradi smrti ljubljene osebe; ponižnosti, da verjamemo, kako smo odvisni od Boga, in mu damo prostor, »tako da Vanj položimo vse svoje zaupanje«.

Bog ljubi ponižnost, ker mu omogoča, da sodeluje z nami, in ker je tudi sam ponižen.

Po papeževih besedah »Bog ljubi ponižnost, ker mu omogoča, da sodeluje z nami,« in še bolj, »ker je tudi sam ponižen«.

Med bogoslužjem v vatikanski baziliki sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Poklicani, da smo ponižni delavci

Rad se spominja prvih besed papeža Benedikta po njegovi izvolitvi: »ponižni delavec v Gospodovem vinogradu,« je nadaljeval Frančišek. Vsi kristjani, še posebej papež, kardinali in škofje, »smo poklicani, da smo ponižni delavci: da služimo, ne da nam služijo; da najprej mislimo na sadove Gospodovega vinograda in ne na lastno korist«.

V zadnjih dvanajstih mesecih je v vesoljni Cerkvi umrlo šest kardinalov; od lanskega oktobra je umrlo tudi 147 (nad)škofov.

Papež Frančišek je nagovor sklenil s spodbudo, naj prosimo Boga, »da bi nam podaril sočutni pogled in ponižno srce … kajti prav na poti sočutja in ponižnosti nam Gospod podarja svoje življenje, ki premaga smrt«. Pozval je tudi k molitvi za pokojne cerkvene dostojanstvenike: »Njihova srca so bila pastirska, usmiljena in ponižna, saj je bil Gospod smisel njihovega življenja. Naj v njem najdejo večni mir.«

Po navedbah Vatikana je v zadnjih dvanajstih mesecih v vesoljni Cerkvi umrlo šest kardinalov; od lanskega oktobra je umrlo tudi 147 (nad)škofov.

Nalaganje
Nazaj na vrh