Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek deluje »revolucionarno«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 12. 2013 / 07:39
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančišek deluje »revolucionarno«

Predsednik Nemške škofovske konference pojasnjuje, da je bila v preteklosti »prepogosto oznanjana morala«, namesto da bi na prvo mesto postavili »dar vere«.

Predsednik Nemške škofovske konference, nadškof Robert Zollitsch, v papežu Frančišku vidi možnost za dosego nekaterih temeljnih sprememb v katoliški Cerkvi. Gre za »prenovo«, ki bi jo lahko v številnih točkah označili kot »revolucionarno«, je nadškof Zollitsch minuli knec tedna pojasnil v pogovoru za nemški radio. Cerkev je v letošnje leto vstopila »malce utrujena«, je prepričan nemški nadškof, zdaj pa je že čutiti razliko in »nov zagon« v njenem delovanju.

Kot primer nadškof navaja spolno moralo Cerkve. Ob tem je papež Frančišek spregovoril o »hierarhiji resnic«. Napačno je bilo, ko smo v preteklosti pogosto »preveč oznanjali moralo«, namesto da bi vedno na prvo mesto postavljali »dar vere«, je prepričan predsednik Nemške škofovske konference. V luči pomankljivega sprejemanja katoliške predstave o morali med sodobnimi verniki je zagotovil, da nauka »ne moremo preprosto prilagoditi stvarnosti«. Obenem je opozoril na spremembe – Cerkev bi morala na novo preučiti, kateri dejavniki sodijo v »nespremenljivi del našega katoliškega nauka«.

Nadškof Zollitsch je ob tem razmišljal tudi o perečem vprašanju, ki ga zadnje čase pogosto slišimo, kako ravnati s ponovno civilno poročenimi ločenimi v katoliški Cerkvi. Prefekt Kongregacije za nauk vere, nadškof Gerhard Ludwig Müller, strogo zagovarja nauk Cerkve, po besedah nadškofa Zollitscha pa znotraj kurije ni enotnega mnenja o tem vprašanju. Zato pozdravlja odločitev papeža Frančiška, da o tej temi dopusti »javno razpravo«, za kar bo priložnost tudi na izredni škofovski sinodi v prihajajočem letu.





Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh